Ion Chelu - predă giurgiuvenilor „arta lui Bruce Lee”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul de 50 de ani este preşedintele Clubului Sportiv Aquila din Giurgiu şi a antrenat aproape două decenii în domeniul artelor marţiale, mii de copii, tineri şi adulţi

Ion Chelu ştie tot ce înseamnă şi presupune practicarea stilurilor kempo, wushu şi ju-jitsu. N-a păstrat informaţiile şi tehnicile doar pentru el, ci le-a transmis mai departe copiilor şi adulţilor din Giurgiu şi din ţară. Prin „mâna lui” au trecut persoane din diverse categorii sociale, foarte mulţi fiind acum oameni ai legii.
Bărbatul a fost promotorul cursurilor de autoapărare pentru poliţiştii de frontieră din structurile de intervenţie. Timp de şase ani, în perioada 2003-2009, la Giurgiu veneau să se antreneze toţi poliţiştii de frontieră din ţară. „Este vorba despre cadre cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani. Eram singurul la vremea aceea care făcea asemenea cursuri” povesteşte instructorul.

A învăţat autoapărare la Şcoala Militară

Profesorul Ion Chelu a făcut încă din copilărie o pasiune pentru sport. A practicat caiac-canoe, tenis de masă şi de câmp, a jucat şi fotbal (terminând junioratul în 1979 la Electroputere  Craiova) mergând apoi la Şcoala Militară din Sibiu.
„Acolo făceam cursuri de autoapărare şi aşa am descoperit pasiunea pentru acest gen de sport. Îmi plăcea atât de mult încât, spre deosebire de colegii mei, eu şi în timpul liber mă antrenam” povesteşte Ion Chelu.
Avea aproape 19 ani când şi-a făcut specializarea şi în arte marţiale. După terminarea Şcolii Militare, Ion a venit la Giurgiu. Între timp a devenit unul dintre cei mai apreciaţi antrenori de arte marţiale din România, actualmente  fiind directorul departamentul de ju-jitsu din cadrul Federaţiei Române de Arte Marţiale. De asemenea, este antrenor secund la lotul naţional de kempo şi secund tehnic la lotul naţional de wushu.

Cei mai mici cursanţi au cinci ani
Ion Chelu nu este doar preşedintele renumitului Club Sportiv Aquila din Giurgiu ce funcţionează din 1994, ci şi fondatorul acestuia. „De fapt Aquila a fost fondat în 1991, dar din 1994 a avut toate actele în regulă” explică instructorul care în prezent lucrează cu 60 de cursanţi, cei mai mici având vârsta de cinci ani. „Am avut la sală sportivi şi cu probleme fizice, unii dintre ei chiar şi-au găsit remediul practicând artele marţiale, care presupun o complexitate a mişcărilor fizice şi a activităţii mentale”, povesteşte Ion Chelu.
„Mulţi cred că artele marţiale sunt doar ce se vede la televizor, în filmele cu bătăi. Când ajung aici, îşi dau seama că este vorba despre foarte multă muncă” subliniază antrenorul de arte marţiale.

NĂSCUT: 22 decembrie 1960, Negoi (jud. Dolj).
STUDII: Masterat în Dreptul informatic.
PROFESIE: Poliţist.
FAMILIE: Este căsătorit şi are doi băieţi.

CE-I PLACE: Lui Ion Chelu îi place să socializeze. „Îmi plac sportul şi muzica bună, îmi place să călătoresc, să descopăr lucruri noi” spune bărbatul.
CE NU-I PLACE: „Nu-mi plac oamenii duplicitari şi nici cei care încep ceva şi nu termină. De asemenea, nu suport lupsa bunului-simţ” subliniază instructorul.

ÎNTREBARE ŞI RĂSPUNS:
Se simte reticenţa tinerilor din societatea actuală faţă de sport şi de artele marţiale?
Da, este o problemă şi aici. Din fericire, sunt şi părinţi care îşi îndeamnă copiii să facă mişcare, sport. Însă, în general, şi în ceea ce priveşte artele marţiale se simte o reticenţă a tinerilor faţă de anii trecuţi. Şi aici avem sportul contra calculatorului şi a comodităţii.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite