Investiţii de peste 6 milioane de lei în Balta Comana. Păsările şi animalele din zonă vor putea fi admirate de turişti din patru observatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balta Comana este singurul loc din ţară unde cresc raţele „Lingurar” şi „Fluierar”. Proiectul de reconstrucţie a bălţii Comana se ridică la 6,24 milioane de lei şi este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Termenul de realizare a acestuia este de 24 de luni.

Banii investiţi în reconstrucţia ecologică a bălţii Comana vin în Giurgiu printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi ale cărui lucrări au fost demarate în vara anului trecut.

Realizat de Consiliul Judeţean Giurgiu în colaborare cu administraţia Parcului Natural Comana şi Consiliul Local Comana, proiectul presupune construirea unui pavilion pentru informarea turiştilor, contruirea unui dig-baraj de mică înălţime în Balta Comana, amenajarea de alei pietonale, pasarele şi indicatoare de semnalizare pe malul lacului dar şi ridicarea unor observatoare ornitologice.

Până acum, lucrările la dig-baraj au fost realizate în proporţie de 90% şi în maximum o lună de zile se aşteaptă să fie finalizat. Digul este prevăzut cu deversor de ape mari şi are o lungime de de 525 de metri şi o înălţime de 0,80 metri. Aşa cum reiese din studiul de fezabilitate, digul va conduce la creşterea suprafeţei luciului de apă cu aproximativ 490 de hectare, la finalul proiectului, reconstrucţia ecologică estimată fiind de minimum 30% din suprafaţa iniţială a bălţii.

Bani pentru păsări rare
Proiectul prevede pe lângă lucrările de reconstrucţie a bălţii şi contruirea unei reţele de observatoare ornitologice şi sisteme de monitorizare a speciilor de păsări şi a factorilor de mediu. Lucrările pentru acestea au fost demarate deja iar până la sfârşitul săptămânii, unul dintre cele patru observatoare care trebuie construite va fi gata.

“S-au turnat platformele şi deja se lucrează pentru două dintre observatoate. Sunt realizate din lemn şi vor fi prezăzute cu scări şi ferestre. Vizitatorii vor putea privi în linişte păsările şi animelele din balta Comana din incinta acestor observatoare”, a spus Daniela Peicea, managerul proiectul.
Observatoarele cu o înălţime de peste 8 metri vor fi folosite nu doar de vizitatori dar şi pentru activităţi de cercetare a bălţii, evoluţia familiilor diferitelor specii protejate şi monitorizarea evoluţiei parametrilor de mediu.

Vizitatori informaţi
Lucrările demarate pe 15 iunie, atunci când s-a pus piatra de temelie la obiectivul de investiţii, sunt în plină desfăşurare şi la pavilionul de informare şi monitorizare,  care va fi amplasat la intersecţia dintre drumurile judeţene 412 A şi 411 datorită accesibilităţii mai bune pentru cei care vin să viziteze zona. Spaţiul va fi dotat cu o sală de lucru, birouri, dispecerat şi o sală multimedia şi va permite informarea vizitatorilor despre drepturile şi obligaţiile pe care le au într-o zonă protejată.

Peste 1.300 de giurgiuveni din cele 54 de localităţi din judeţul Giurgiu au fost informaţi despre acest primul proiect de acest gen din judeţ în cadrul unei caravane de promovare a biodiversităţii.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite