Investiţii de peste 175 milioane de euro pentru prelucrarea rapiţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de investitori italieni vor să construiască în judeţul Giurgiu o fabrică pentru producerea uleiului de rapiţă, o alta pentru prefabricate şi două centralepentru producerea de energie electrică şi termică folosind lemn sau deşeuri din agricultură.

Investitorii şi-au arătat interesul pentru localităţile situate în apropierea Dunării astfel încât să-şi poată dezvolta transportul pe apă datorită costurilor reduse pe care ar trebui să le suporte.

Noi locuri de muncă

Fabrica pentru producerea uleiului de rapiţă va fi construită în comuna Gostinu iar primarul localităţii spune că investiţia ar fi binevenită pentru că ar genera producerea de noi locuri de muncă dar şi venituri suplimentare la bugetul local.

“Vor fi create peste 200 de locuri de muncă ceea ce pentru comuna noastră ar fi extraordinar. Avem mulţi tineri care fie au plecat din comună fie lucrează la zeci de kilometric distanţă, fac naveta. De ce să nu lucreze în comună? Recunoaştem faptul că dacă aceste imvestiţii vor fi demarate vor creşte şi veniturile la bugetul local”, a spus Dumitru Văcaru, primarul comunei Gostinu.

Consiliul Judeţean Giurgiu şi investitorii străini au semnat deja un prim protocol de intenţie, iar Consiliul Local din Gostinu se paregăteşte ca în toamnă să scoată la licitaţie aproximativ nouă hectare de teren. Primarul spune că islazul comunal nu va fi afectat pentru că o suprafaţă similară va fi amenajată în apropiere.

“Or să existe voci care vor spune că vreau să înstrăinez islazul dar nu e adevărat. Terenul pe care o să îl scoatem la licitaţie nu este bun pentru agricultură pentru că este plin de nisip. Ca să ne arătăm sprijinul faţă de investiţiile italienilor am zis să nu concesionăm terenul ci să-l scoatem la licitaţie”, a mai completat Dumitru Văcaru.

Clauzele contractului de vânzare sunt foarte ferme şi ca să fie siguri că investiţia va avea loc aşa cum s-a vorbit iniţial, autorităţile locale le dau investitorilor un răgaz de un an de zile.

Valoarea fabricii pentru ulei de rapiţă este de 22 de milioane de euro iar a celei pentru prefabricate de 48 milioane de euro. Pentru centrala de producere a energiei electrice folosind biomasă solidă investiţia se ridică la 75 milioane de euro, durata de realizare a acestora fiind de cinci ani.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite