Instalaţia GPL, antidot la preţul benzinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în luna februarie 2011, Registrul Auto Român Giurgiu a omologat 24 de instalaţii cu Gaz Petrolier Lichefiat, adică aproape triplu faţă de februarie 2010, când au omologat doar şapte.

Din cauza creşterii preţului carburanţilor, mulţi conducători auto giurgiuveni îşi monteză pe maşini instalaţii de alimentare cu Gaz Petrolier Lichefiat (GPL). Şoferii aleg această variantă, datorită faptului că gazul lichefiat este un combustibil care are un preţ relativ scăzut 2,7 lei pe litru, aproape jumătate din preţul benzinei, care a ajuns la aproape 6 lei pe litru.

Benzina costă dublu decât GPL-ul

Florin O. este unul dintre giurgiuvenii care deţine o instalaţie GPL. Acesta şi-a cumărat o maşină în urmă cu trei ani, care avea deja montat un astfel de sistem. “Până în prezent am economisit cam jumătate din suma de bani pe care aş fi plătit-o în mod normal pe benzină. Anul trecut am fost la mare şi am alimentat combustibil de aproximativ 1,6 milioane lei. Dacă băgam benzină plăteam aproape dublu” ne mărturiseşte Florin.
Specialiştii în service auto sunt de părere că instalaţia GPL este o alegere bună, deoarece componentele acesteia sunt supuse unor verificări severe, fiind omologate internaţional. În ceea ce priveşte preţul unei instalaţii acesta variază între 450 şi 500 de euro, iar pentru omologarea RAR este nevoie de încă 146 de lei. “Rezervorul este realizat dintr-un material special tratat chimic pentru a evita fisurile în cazul producerii unui accident şi este dotat cu un grup de supape care împiedică umplerea rezervorului cu mai mult de 80%din capacitate” a spus pentru “Adevărul de Seară” Costel C. inginer în cadrul unui service auto din Giurgiu.

RAR-ul omologhează maşinile care au instalaţii GPL

Reprezentanţii Registrul Auto Român (RAR) consideră că montarea unei instalaţii GPL este utilă numai pentru a face economie de bani.
“Cei mai mulţi giurgiuveni care aleg să-şi monteze instalaţii GPL sunt oameni cu venituri reduse dar şi cei care îşi utilizează maşinile în scopuri comerciale, taximetrie şi transport marfă” a afirmat şeful Reprezentanţei RAR Giurgiu, Dorel Boanţă. Dacă în anul 2010 RAR a omologat 128 de autoturisme cu GPL, de la începutul acestui an şi până în prezent au fost omologate 36 de maşini. Numărul giurgiuvenilor care şi-au montat instalaţii pe gaz în luna februarie 2011 s-a triplat faţă de aceiaşi perioadă anului trecut.

O maşină GPL a explodat în curtea unui service

Deşi are un service auto destul de cunoscut în Giurgiu, patronul S.C. “Lukmar” Luca Vasile nu este de acord să monteze astfel de instalaţii, deoarece în urmă cu câţiva ani a avut ghinionul ca o maşină să îi explodeze în curtea service-ului. “Nu-mi inspiră încredere o astfel de instalaţie. Sunt economice, dar nu le recomand giurgiuvenilor să îşi monteze instalaţii GPL” a spus Luca Vasile. Printre dezavantaje se numără reducerea spaţiului în portbagaj, din cauza volumului mare al buteliei şi performanţele scăzute ale motorului cu 10%.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite