Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu s-a dotat cu maşini noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii giurgiuveni s-au "înnoit"
Pompierii giurgiuveni s-au "înnoit"

Maşini a căror vârstă depăşeşte, în 80% din cazuri, două decenii, deservesc în continuare Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu. Cu toate acestea, timpii de răspuns ai pompierilor, atunci când de la celălalt capăt al firului se aude „Ajutor, arde!” se încadrează în standardele impuse.

Ca să nu mai vorbim de costurile legate de combustibili, de piese de schimb. Doar că de circa doi ani au început modernizările, achiziţionându-se maşini noi, mult mai performante, prin fonduri europene.

Unitatea de pompieri din Giurgiu a început, în ultimii doi ani, un real proces de modernizare. Maşinile vechi, greoaie, zgomotoase, sunt înlocuite, încet, încet, de maşini de dimensiuni mai mici, moderne, cu dotare la standarde europene.

O maşină de pompieri costă 300.000 de euro

Primele maşini moderne au început să fie achiziţionate anul acesta, prin Programul Operaţional Regional. Astfel au fost achiziţionate două autospeciale de lucru cu apă şi spumă de capacitate mărită (cinci tone de apă şi 500 de kilograme de spumogen lichid).

Sfârşitul lunii octombrie va aduce, tot pentru detaşamentul de pompieri din Giurgiu, prin acelaşi program, o nouă autospecială cu apă şi spumă de capacitate mărită, precum şi două autospeciale de capacitate medie (două tone de apă şi 100 de kilograme de spumogen lichid).

„Un lucru inedit pentru Giurgiu este că toate autospecialele care ne vor veni în dotare sunt dotate cu accesorii de descarcerare de tip HOLMATRO, cel mai performant la acest moment”, spune lt. col. Ion Ştefănică, şeful Centrului Operaţional din cadrul ISU Giurgiu.

O astfel de maşină costă circa trei sute de mii de euro, numai kit-ul ARIAC pentru protecţie individuală costând 25.000 euro.  

Noile maşini sunt mult mai performante

Performanţele noilor maşini aflate în dotarea ISU Giurgiu sunt mult mai crescute, faţă de viitoarele „pensionare” ale inspectoratului. Astfel, motorul dezvoltă o putere de peste 120 CP, unul dintre avantaje fiind acela că maşina poate stinge incendii chiar şi din mers, fiind ideală pentru incendiile de vegetaţie.

Un alt atu este consumul redus de combustibil, pentru o oră de funcţionare o astfel de autospecială consumând circa 25 de litri de motorină, la capacitate maximă. Aceasta reprezintă jumătate din ceea ce se consuma cu vechile autospeciale, ce puteau funcţiona doar staţionând.

Totalul dotărilor: 4,2 milioane euro

Până la 1 decembrie, în utilarea ISU Giurgiu vor mai intra o maşină de descarcerare grea, pentru accidente colective , şi două ambulanţe de tip SMURD, care vor merge la două dintre gărzile din judeţ. Una dintre cele două ambulanţe va ajunge în mod sigur la Garda Roata de Jos, unde nu este niciun astfel de vehicul.

Totalul dotărilor prin Programul Operaţional se ridică la peste 4,2 milioane euro.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite