Indicatoarele rutiere din judeţ “prădate” de hoţi
0De la începutul anului şi până în prezent hoţii de indicatoare “au prădat” mai mult de 30 de semne de circulaţie, în special pe cele situate pe drumurile judeţene 603 şi 401
După cum se ştie, în această perioadă, societăţile care se ocupă de întreţinerea drumurilor judeţene demarează acţiunea de toaletare a pomilor, reparaţii de drumuri şi înlocuirea indicatoarelor rutiere. Numai că, odată cu începerea acestor lucrări, angajaţii Direcţiei Judeţene de Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic Giurgiu au constatat că sunt drumuri în judeţul nostru în care semnele de circulaţie au fost pur şi simplu smulse din pâmânt de cetăţenii certaţi cu legea, care nu contenesc să scoată un ban în plus din vânzarea indicatoarelor rutiere la unităţile de colectare.
Risc de accidente rutiere
“Am fost surprinşi de faptul că în momentul în care am verificat situaţia drumurilor, sunt zone în care nu mai zăreşti nici un indicator rutier. Este foarte grav deoarece lipsa indicatoarelor pot avea consecinţe deosebit de grave pentru conducătorii auto care circulă pe aceste drumuri” a spus pentru “Adevărul de Seară” directorul Direcţiei de Transport Giurgiu, Ion Mateescu.
În primăvara acestui an, pe drumul judeţean 603 între localităţile Uzunu şi Schitu, semnele de circulaţie mai pot fi zărite aproape din kilometru în kilometru datorită faptului că “pasionaţii” de fier vechi au luat tot ce au întâlnit în cale. Astfel că, pe acest tronson de drum tranzitat de un număr însemnat de autovehicule, toate cele 12 indicatoare rutiere au dispărut cu desăvârşire. O situaţie identică este întâlnită şi pe alte drumuri judeţene. Este vorba despre drumul ce leagă localitatea Herăşti de Dobreni, acolo unde reprezentanţii (DJTADJCT) Giurgiu au descoperit că din cele 75 de semne de circulaţie existente au mai rămas doar 60.
Preţ de la 80 la 200 de lei bucata
“Pe drumul judeţean 412 A şi 401 între Herăşti şi Dobreni au fost furate 15 semne de circulaţie care au fost montate de noi toamna trecută. Hoţii acţionează în special pe drumurile situate în zona terenurilor arabile dintre cele două localităţi, deoarece acolo sunt mult mai greu de surprins” a mai adăugat directorul DJTADJCT. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Transport Giurgiu spun că preţul unui semn de circulaţie variază între 80 de lei şi 200 de lei, în funcţie de mărimea acestuia. Cel mai ieftin semn de circulaţie (80 de lei) este cel pentru curbă la stânga şi la dreapta, iar cel mai scump este indicatorul care semnifică curbă deosebit de periculoasă ( 200 de lei). În această perioadă lucrătorii direcţiei lucrează pentru la montarea unor noi semne de circulaţie în zonele unde au fost furate. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari din partea direcţiei de transport giurgiuvene, valoarea acestora fiind stabilită numai după ce vor fi inventariate toate drumurile din judeţ.
CASETA
Pentru înlocuirea indicatoarelor rutiere de pe întreg teritoriul judeţului Giurgiu, DJTADJCT are nevoie de aproximativ 50.000 de euro. Societatea dispune în acest moment doar de 15.000 de euro, bani alocaţi de Consiliul Judeţean Giurgiu.