În municipiu vor fi construite 94 de platforme pentru colectarea gunoiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Punctele de colectare a gunoiului menajer din Giurgiu vor fi transformate în platforme speciale. Consiliul Judeţean a preluat de la Consiliul Local al municipiului Giurgiu terenuri în suprafaţă de 3.400 de metri pătraţi pe care vor fi construite 94 de platforme pentru colectarea gunoiului menajer. Acţiunea este parte integrantă a proiectului „Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Giurgiu” al cărui princi

Înfiinţarea de noi puncte pentru colectarea gunoiului a dat mari bătăi de cap autorităţilor locale din cauza spaţiului. „Iniţial cei care s-au ocupat de partea tehnică a proiectului au dorit ca noile platforme să fie realizate şi în apropierea caselor. Acest lucru este imposibil deoarece în niciun cartier de case nu există spaţiu care să permită acest lucru” a declarat Delia Vîrban, consilier al compartimentului Mediu şi Proiecte din cadrul Primăriei Giurgiu.

Platforme cu 8 containere incluse

Aceasta a declarat că până la urmă s-a căzut de acord ca noile platforme a căror construcţie vor începe în toamnă să fie amplasate tot în spatele blocurilor, urmând ca serviciul de salubritate să colecteze în continuare gunoiul celor care locuiesc la case.
Fiecare platformă va măsura 36 de metri pătraţi. Aceasta va fi construită din beton şi va fi împrejmuită pe trei laturi cu gard metalic şi închideri din panouri de sârmă zincată.
Conform proiectului, platformele vor conţine câte opt containere împărţite pe categorii de sortare. Două dintre acestea vor fi pentru deşeurile mixte, două pentru hârtie, două pentru produsele biodegradabile, un container pentru sticle şi un spaţiu pentru saci cu plastic şi metal.

Costuri uriaşe pentru depozitarea gunoiului

Autorităţile locale aşteaptă cu sufletul la gură apariţia centrului de management integrat al deşeurilor de la Frăteşti.

Lipsa unui astfel de centru în judeţul Giurgiu, face ca gunoiul adunat din municipiu să fie depozitat în localităţile ilfovene Glina şi Chiajna.

Depozitarea gunoiului în afara judeţului înseamnă găuri substanţiale la bugetul şi aşa sărac al municipalităţii. În afară de taxa lunară pentru folosirea gropilor, Administraţia Domeniului Public şi Privat (ADPP) Giurgiu suportă şi costul combustibilului.

„În fiecare zi facem câte trei transporturi de gunoi pentru că se colectează foarte mult, aproape 60 de tone zilnic. Pentru depozitarea acestuia în Ilfov, plătim în jur de 100.000 de lei la care se mai adaugă şi costul combustibilului” a declarat Alexandrina Prună, şeful serviciului de colectare din cadrul ADPP Giurgiu. Conform acesteia, în luna mai peste 1.700 de tone au ajuns la gropile de gunoi din Ilfov, costurile ridicânduse la 90.000 de lei.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite