În ciuda crizei, majoritatea giurgiuvenilor îşi achită taxele şi impozitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii DITL Giurgiu sunt fericiţi pentru gradul mare de colectare a taxelor si impozitelor pe anul în curs
Reprezentanţii DITL Giurgiu sunt fericiţi pentru gradul mare de colectare a taxelor si impozitelor pe anul în curs

Spre surprinderea lui Vasile Stan, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL), gradul de colectare al impozitelor de la persoanele fizice este mai mare cu două procente decât anul trecut. În schimb, peste 400 de firme sunt în insolvenţă şi sunt datoare vândute

„Dată fiind situaţia economică actuală, nu mă aşteptam să depăşim încasările de anul trecut. Cu siguranţă cetăţenii au vrut să scape de-o grijă şi s-au mobilizat” afirmă Vasile Stan. Acesta susţine că numărul celor care au plătit până pe 31 martie pentru a profita de reducerea de 10% din valoarea impozitului nu au fost foarte mare. Cu excepţia pensionarilor. „Au plătit ca de obicei din timp pentru acea bonificaţie. Îşi strâng banii din timp, care cum pot, pentru că nu le place să fie datori” afirmă Vasile Stan.
Chiar şi aşa există „vechi clienţi” care nu şi-au plătit de ani de zile impozitele pe terenuri sau clădiri. Majoritatea datornicilor sunt localizaţi în cartierul Ghizdarului. „Mulţi dintre datornici sunt plecaţi la muncă în străinătate şi nu avem posibilitatea să îi contactăm” afirmă Vasile Stan. În top se află numiţii M. Avram, N. Moga şi E. Cănuţă, fiecare cu peste 15.000 de lei „datorii” la bugetul local.

Trei firme cu datorii uriaşe
Dacă populaţia s-a grăbit să îşi achite taxele şi impozitele, nu acelaşi lucru se poate spune despre firme. Sumele încasate sunt cu aproape 25% mai mici, explicaţia fiind dată de criză şi de numărul mare al societăţilor aflate în insolvenţă, peste 400.
Directorul afirmă că instituţia are de recuperat de la 417 societăţi comerciale datorii de 16,5 milioane de lei. Dintre acestea se remarcă trei firme care totalizează restanţe de 13 milioane de lei. „Două dintre ele sunt deja în insolvenţă. Avem de recuperat de la ele 5,6 milioane. Cu cea de-a treia ne judecăm de doi ani. Ne datorează 7,4 milioane de lei, o sumă enormă. Suntem pe finalul procesului şi sperăm că vom reuşi să recuperăm banii în totalitate” mai spune Vasile Stan.

Punct de lucru nou
Începând cu data de 1 noiembrie, DITL Giurgiu a mai deschis un punct de lucru, în cartierul Oinac, în zona fostei Tipografii. „Casieria de acolo funcţionează normal, între orele 8 şi 16. Plănuiam de mult timp să deschidem în acea zonă un punct de lucru pentru că distanţa până la sediul central este destul de mare” afirmă Vasile Stan, cel care spune că la o lună după deschidere, se încasează, în medie, aproximativ 3.000 de lei zilnic.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite