Împrumuturile pensionarilor au crescut cu 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în luna noiembrie, pensionarii giurgiuveni s-au împrumutat de 1.200.000 lei, solicitările crescând faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 20%.

Medicamentele, facturile şi datoriile, sunt pe primul plan pentru pensionarii giurgiuveni. Puţinul care le mai rămâne îl cheltuie pe mâncare, însă în ciuda tuturor economiilor tot ajung să se împrumute la Casa Judeţeană de Ajutor Reciproc pentru Pensionari(CJARP) Giurgiu.
Numai în luna noiembrie, pensionarii s-au împrumutat de 1.200.000 lei, solicitările crescând faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 20%.
“Este o afluenţă mare şi mai ales pentru că vin sărbătorile, oamenii au nevoie de bani. Vin să se împrumute ca să-şi plătească întreţinerea, facturile la utilităţi şi să aibă de sărbători. Este o perioadă foarte proastă pentru cei cu venituri mici iar asta se vede din numărul mare al celor care solicită  împrumuturi”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, Emil Câinaru, preşedintele CJARP Giurgiu.

Împrumuturi de 600.000 lei în decembrie

Cel mai mare împrumut solicitat de cei 14.000 de membri a fost de 5.000 lei, această sumă fiind maximul acordat de CJARP umai cu condiţia ca solicitantul să aibă trei giranţi. Din păcate, disponibilizările din sistemul bugetar a redus numărul posibililor giranţi.
“Angajaţii din Ministerul Administraţiei şi Internelor erau cei mai credibili pentru noi. Acum nu se mai eliberează adeverinţe pentru calitatea de girant din cauza situaţiei incerte şi a faptului că foarte mulţi dintre bugetari sunt daţi afară”, mai spune Câinaru.
Aproximativ 100 de pensionari vin în fiecare zi la CJARP ca să ia un împrumut. Disperarea oamenilor este mare iar acest lucru se vede din faptul că în primele cinci zile ale acestei luni, giurgiuvenii s-au împrumutat de 600.000 lei.
Pe de altă parte sunt şi restanţieri care întârzie cu plata ratelor lunare chiar şi două luni, însă reprezentanţii CJARP le fac vizite la domiciliu ca să le reamintească de datorii.


Floarea Anton are 66 de ani şi a venit astăzi din comuna Mihai Bravu să se împrumute pentru a doua oară în acest an.
“Am făcut împrumut de 2.000 lei anul acesta. Îl plătesc în zece rate. Nu am ce să fac. Eu am o pensie mică şi nu ne ajungem cu banii. O să plătesc o parte din datorii, cumpăr lemne  şi restul ţinem să avem pentru sărbători”, spune femeia.



image
Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite