INEDIT Expoziţia “Călătorind prin lume cu…linguriţa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Linguriţele sunt expuse în Muzeul Şcolar al profesorului Gheorghe Dumitrescu(stânga)
Linguriţele sunt expuse în Muzeul Şcolar al profesorului Gheorghe Dumitrescu(stânga)

Muzeul Şcolii nr. 4 “Mihai Eminescu” s-a îmbogăţit cu o colecţie de linguriţe-suvenir de pe întreg mapamondul

Colecţia de liguriţe aduse din toate colţurile lumii aparţine profesorului dr. Gheorghe Dumitrescu, binecunoscutul profesor de istorie şi realizator al muzeului de etnografie, arheologie şi istorie de la Şcoala “Mihai Eminescu”, unicul muzeu şcolar din municipiul Giurgiu.
 “Expoziţia este gândită ca  o călătorie  <în porţii mici>, dar consistente, printre cunoştinţele de cultură generală”, explică profesorul. „În special pentru elevi este un mijloc captivant de a-şi testa cunoştinţele, atunci când suvenirul prezentat pe linguriţă le readuce în memorie lucruri învăţate la şcoală”, menţionează dascălul.


Alcătuită pe secţiuni, expoziţia de linguriţe prezintă, în primul rând, secţiunea „suveniruri turistice din toate continentele”, mai puţin America de Sud, de unde profesorul-colecţionar spune că „încă se aşteaptă contribuţii”, apoi, „Un altfel de istorie” şi, nu în ultimul rând, „România pitorească”.
În colecţie sunt prezentate linguriţe de la Paris, cu Turnul Eiffel, de la Verona, cu imaginea celebrului cuplu de îndrăgostiţi Romeo şi Julieta, de la Shanghay, cu mascota Chinei, ursul Panda, de la Istanbul, cu imaginea „ochiului lui Alah” ş.a. Printre linguriţele-suvenir din România se află exemplare cu imagini de la Castelul Bran, Cheile Bicazului, Eforie Nord etc. Toate linguriţele din colecţie sunt frumos ornamentate, confecţionate din metal sau lemn, cum este cea românească din Transilvania, sculptată tradiţional, sau chiar aurite. „Multe reproduc stema ţării de origine, iar pe eticheta explicativă am desenat drapelul naţional al fiecărei ţări de unde provine linguriţa, pentru ca exponatele să fie şi mai atrăgătoare pentru elevi”, a menţionat profesorul Dumitrescu.


Discipolii profesorului, ghizi la muzeu
Pasiunea pe care profesorul Gheorghe Dumitrescu o pune în slujba şcolii nu rămâne fără ecou. Deja, în jurul său se află, mereu, trei dintre elevii şcolii care pe care i-a numit „ghizi ai muzeului”. Cei trei discipoli sunt Radu Burcea, de 14 ani, elev în clasa a Vlll-a A, Diana Roşianu, de 13 ani şi Iulia Radu, de 14 ani, eleve în clasa a Vlll-a C.  Cum muzeul are trei săli, la cea de etnografie, este ghid Diana, la cea de istorie veche şi medievală, este ghid Iulia, iar la a treia, cea de istorie modernă, este ghid Radu.Toţi trei sunt pasionaţi de istorie şi se declară „foarte mândri” de muzeul şcolii lor.
Fiecare ghid atrage atenţia asupra celor mai interesante exponate din fiecare sală, dar mai ales, asupra „pieselor de rezistenţă” ale muzeului.

Enumerarea acestora începe cu măseaua de mamut, descoperită  în săpăturile arheologice din zona Giurgiu, continuă până la primele ghiulele care s-au tras asupra unui teritoriu din Ţara Românească, respectiv, asupra Cetăţii Giurgiu, şi ajunge la harta României Mari, ediţia Princeps, din 1919. „Fiecare exponat îşi are povestea lui. De exemplu, casca militară hitleristă, am găsit-o pe post de castron pentru raţe, într-o curte din Gurgiu, iar placa funerară din războiul Crimeii ne-au adus-o trei ţigănuşi care ne-au dat-o contra-cost”, relatează profesorul Gheorghe Dumitrescu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite