Giurgiuvenii sunt datori vânduţi la plata facturilor de utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile asociaţiilor de proprietari la plata utilităţilor au atins sume record. SCUT Giurgiu încercă să recupereze restanţele la plata facturilor pentru furmizarea agentului termic însă în prezent au de încasat 19 milioane de lei, suma incluzând chiar şi facturi mai vechi de un an.

"Avem datorii de 190 de miliarde de lei vechi de recuperat. Ca să le recuperăm facem concilieri directe cu aosciaţiile să spună fiecare cum plăteşte, acordăm eşalonări până la începererea furnizării agentului termic iar dacă nu plătesc din toamnă nu le vom furniza agent termic", Sorin Cepraga, director SCUT Giurgiu.

Lucrurile stau la fel de prost şi la operatorul de apă, Apa Service, unde furnizorul are de încasat 1,6 milioane de lei, în timp ce la Serviciul de Salubritate datoriile se ridică la 2,6 milioane lei.
Conducerea Apa Service Giurgiu se gândeşte să întrerupă furnizarea apei la asociaţiile unde sunt datorii foarte mari evitând însă zilele cu termperaturi ridicate care ar putea crea disconfort giurgiuvenilor.
“Noi am decis să nu recurgem la această măsură în perioadele cu temperature ridicate şi din păcate am constatat că responsabilii asociaţiilor de proprietari au profitat de acest lucru pentru că în utlimele două săptămâni au scăzut cu 50%. Pe zi încasăm în jur de 6.000 lei în condiţiile în care la sfârşit de lună noi trebuie să achităm dări către stat şi facturi de peste 5 miliarde de lei vechi”, a spus Violeta Năiţă, directorul Apa Service Giurgiu.
“Avem datorii de încasat de 3,5 de milioane de lei, din care 2,6 milioane sunt restanţe de la asociaţiile de proprietari. Sunt datorii vechi de trei sau chiar patru ani. Avem în prezent 65 de procese pe rol pentru recuperarea datoriilor. Lucrurile stau mult mai bine la abonaţii casnici unde datoriile sunt recuperate în procet de 90%”, a spus Gheorghe Panduru, şeful Serviciului Salubrizare din cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Privat (ADPP) Giurgiu.

Contracte individuale

Autorităţile locale cred că singura cale de rezolvare a acumulării datoriilor asociaţiilor de proprietari este contorizarea şi încheierea de contracte individuale pentru fiecare furnizor de servicii. Serviciul de Salubritate din cadrul ADPP Giurgiu a încheiat până acum 9.000 de contracte de salubritate cu 60% dintre abonaţi.
“Dacă îşi fac contracte individuale nu mai plătesc prin asociaţie. Plăţile se fac direct la cele patru ghişee din oraş, amplasate îndiferite zone ale oraşului. Aşteptăm ca giurgiuvenii să plătească în continuare”, a mai spus Gheorghe Panduru.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite