Giurgiuvenii prea săraci să îşi cumpere vaccinul antigripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe lista de aşteptare a vaccinurilor antigripale se află sute de giurgiuveni
Pe lista de aşteptare a vaccinurilor antigripale se află sute de giurgiuveni

Aceştia preferă să aştepte dozele gratuite de la Ministerul Sănătăţii decât să şi le procure din farmacii. Oamenii îşi riscă sănătatea fiind dispuşi să aştepte oricât pentru a beneficia de dozele cu vaccin antigripal distribuite gratuit în teritoriu de către Ministerul Sănătăţii. 

Vaccinul antigripal pus la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii se distribuie şi administrează gratuit, fiind fabricat în ţară de Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”. În farmacii se găsesc vaccinuri produse în străinătate, preţul acestora fiind de aproximativ 30 de lei. Cei care nu au apucat să se „imunizeze” în luna noiembrie, atunci când a fost livrată prima tranşă de vaccin antigripal, se tem pentru sănătatea lor însă cu toate acestea preferă să apară „cadoul” ministerial.

Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Giurgiu în acest an un număr de 20.000 de doze de vaccin antigripal. Până acum nu au fost livrate decât 7.500, restul de 12.500 urmând să fie primite, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Medicii de familie giurgiuveni au primit în noiembrie între 20 şi 40 de doze de vaccin care s-au epuizat în câteva zile. Aceştia susţin că numărul cererilor este într-o creştere continuă. „Pe o listă de aşteptare am în jur de 300 de pacienţi vulnerabili care doresc să se vaccineze împotriva gripei. Aşteptăm şi noi ca şi ei să primim în timp util dozele. Virusul gripal îşi va face de cap în luna februarie.

Până atunci organismul uman trebuie să fie deja imunizat cu vaccinul antigripal. Pentru crearea de anticorpi este nevoie de 15 zile” a declarat medicul de familie Cosmin Georgescu, cel care a beneficiat din partea DSP de 40 de doze cu vaccin antigripal pe care le-a epuizat în trei zile.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, dr. Paul Marinescu, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că la începutul lunii noiembrie a solicitat un număr de numai 7.500 de doze pentru că în Europa nu au fost semnalate cazuri severe de gripă. „Situaţia de acum nu impune un număr mai mare de vaccinuri antigripale chiar dacă s-au consumat toate. Au avut prioritate bolnavii cronic, persoanele cu imunitate scăzută şi gravidele” a declarat Paul Marinescu, cel care susţine că următoarea „tranşă” de vaccin antigripal este aşteptată la începutul lunii viitoare. „Dacă vor fi probleme, vom cere să ne fie livrate mai devreme restul de doze” a mai spus Marinescu.

Guturaiul la putere

Medicii de familie giurgiuveni spun că în absenţa gripei, guturaiul şi răcelile rebele sunt frecvente în această perioadă. „Avem probleme cu răcelile şi guturaiul. Pentru a le preîntâmpina este indicat un tratament de imunizare cu minerale, calciu, seleniu şi zinc. Citricele, legumele şi fructele sunt de asemenea foarte bune” afirmă doctorul Cosmin Georgescu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite