Giurgiuvenii pot ,,lua legătura” cu Dumnezeu on-line

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macarie Şotârcă, stareţul Schitului Sfântul "Ioan Rusul" citeşte pomelnicele on-line
Macarie Şotârcă, stareţul Schitului Sfântul "Ioan Rusul" citeşte pomelnicele on-line

Schitul “Sfântul Ioan Rusul” din comuna Slobozia este unul dintre lăcaşele care se află pe lista site-ului creştinortodox.ro

Biserica face pact cu internetul, iar enoriaşii pot da acatiste şi pomelnice online, la preţuri pornind de la un euro pentru o zi de pomenire, ajungând până la  24 de euro pentru  o lună de zile. Accesând site-ul creştinortodox.ro poţi “lua legătura” cu Dumnezeu fără a mai fi nevoit să pleci de acasă. Printre bisericile care practică o astfel de procedură se numără şi Schitul “Sfântul Ioan Rusul” din comuna Slobozia.

Pentru a afla “pe viu” cum stau lucrurile aici, reporterii de la “Adevărul de Seară” au accesat pagina creştinortodox.ro, şi-au făcut un cont şi au trimis un pomelnic. Pentru ca acesta să ajungă la destinaţie a trebuit să urmăm mai mulţi paşi. După crearea contului, dai clik pe trimite pomelnic şi alegi pentru ce vrei să te rogi: reuşită la examen, iertarea păcatelor, vindecarea celor aflaţi în suferinţă sau pentru cei trecuţi în nefiinţă.
Toate aceste cerinţe se pot îndeplini numai după ce urmezi ultimul pas, acesta fiind şi cel mai important pentru cei care au creat site-ul: “Dacă doreşti să sprijini biserica, donează!”. Dar nu orice sumă. Tariful este bine stabilit, un euro pe zi şi 24 de euro pe lună.

15 enoriaşi au trimis  pomelnice on-line

Stareţul schitului “Sfântul Ioan Rusul”, Macarie Şotârcă spune că singurul pomelnic on-line l-a primit săptămâna trecută de la nişte credincioşi ce urmau să facă o călătorie cu avionul, în afara ţării.
Potrivit declaraţiilor stareţului, biserica pe care o păstoreşte nu primea nici un ban de la site-ul creştinortodox.ro, ci numai lua pomelnicele enoriaşilor şi le citea în biserică.
“A venit la mine un teolog care a spus că lucrează la acest site şi m-a rugat dacă pot să pomenesc în biserică nişte pomelnice primite de ei on-line. Nu am ştiut că administratorii site-ului percepeau nişte taxe. Am căzut în plasa lor” susţine stareţul.

Anchetă la schitul din Slobozia

Pentru a rezolva situaţia, conducerea Episcopiei Giurgiului a efectuat ieri o anchetă la lăcaşul de cult din Slobozia.
“S-a făcut o anchetă, iar cei de la Episcopie au constatat faptul că nu a existat nici un acord scris între mine şi reprezentantul site-ului. Am dat o declaraţie scrisă, iar la final s-a dovedit că eu nu am luat nici un ban de la aceşti oameni” mai spune Macarie Şotârcă.
Giurgiuvenii au păreri împărţite în ceea ce priveşte trimiterea pomelnicelor on-line.
“Nu ştiu ce e în neregulă. Dacă nu sunt în oraş şi plec într-o delegaţie pot trimite şi on-line un pomelnic. Dumnezeu este pretutindeni” spune Florin Manea.
Bătrânii însă sunt sceptici. Ei cred că site-ul e o metodă nouă de a lua bani de la enoriaşi.
“Asta ne lipsea! Dacă vrei să te rogi trebuie să de duci la biserică. Eu nu am PC ca să trimit on-line şi nici dacă aş avea nu aş trimite” mărturiseşte Anica Ştefanache.

CASETĂ
Celelalte trei lăcaşuri de cult care primesc pomelnice on-line sunt Mănăstirea “Crasna” din Ploieşti, Schitul “Stejarul” şi Mănăstirea “Dumbrăveni din Constanţa”. Site-ul creştinortodox.ro este înregistrat în cadrul SC “Active Soft” SRL, care are sediul în sectorul 2 din Bucureşti. Patriarhia Română se opune practicii, mai ales că banii se duc pe comisonul administratorului site-ului, o firmă din Cipru.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite