Giurgiuvenii nu mai au unde să îşi îngroape morţii
0
În cele trei cimitire din municipiu nu se mai găsesc decât cu greu locuri de veci. Pentru a ieşi din impas, consilierii locali au adoptat în ultima şedinţă un proiect de hotărâre care se referă la extinderea cu 5.000 de metri pătraţi a cimitirului „Sfântul Haralambie” situat pe şoseaua Sloboziei.
„În acest moment toată documentaţia se află la Direcţia de Urbanism pentru primirea autorizaţiei. Va mai fi nevoie de o serie de avize de la Direcţia de Sănătate şi de la SCUT Giurgiu. De-abia după aceea putem vorbi de împrejmuire şi de parcelare. Oricum eu sper ca într-o lună să putem da în folosinţă noul teren” a declarat astăzi pentru „Adevărul de Seară” Mariana Teodorescu, şeful serviciului Cimitire din cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Privat (ADPP). Aceasta afirmă că nu va putea fi valorificată întreaga suprafaţă din cauza faptului că de-a lungul terenului respectiv trec două ţevi care aparţin de SCUT Giurgiu. Chiar şi aşa, numărul de locuri de veci nou înfiinţate, va ajunge la aproximativ 1.000.
Cimitire "ocupate" în proporţie de peste 99%
Mariana Teodorescu susţine că extinderea reprezintă singura soluţie viabilă din acest moment din cauza problemelor legate de terenuri dar şi de fondurile reduse ale Primăriei. „Cimitirul Sfântul Haralambie este singurul pe care îl putem extinde pentru că există un teren în apropierea lui care aparţine comunităţii. Celelalte două cimitire sunt înconjurate numai de terenuri private. Gradul de ocupabilitate trece de 99%” menţionează aceasta.
Conform aceleiaşi surse, în viitorul apropiat se intenţionează înfiinţarea unui nou cimitir pentru că încercările unor schimburi de terenuri între Primărie şi persoane private au dat greş. „Următorul pas, după extinderea cimitirului Sfântul Haralambie va fi înfiinţarea unui nou cimitir”.
Numărul total al locurilor de veci din municipiu este de aproximativ 30.000. Cele mai multe, câte 12.500 la ultima numărătoare, se află în cimitirele vechi ale oraşului, respectiv Smârda şi Sfântul Haralambie, date în folosinţă în secolul XIX. Cel de-al treilea cimitir, Sfântul Gheorghe, a fost inaugurat în anul 1993, având aproape 4.000 de locuri de veci. Nu toate locurile de veci sunt însă ocupate, existând şi persoane care şi le-au cumpărat sau concesionat din timpul vieţii.
O situaţie inedită se întâmplă la cimitirul Sfântul Gheorghe, acolo unde jumătate din locurile de veci sunt cumpărate.
În urmă cu un an, pentru a stopa cumpărările masive, municipalitatea a introdus noi reguli pentru cei care solicită un loc de veci. „Persoanele decedate primesc un loc de veci. De asemenea, numai persoanele peste 60 de ani sau care suferă de boli foarte grave pot cumpăra sau concesiona un loc de veci” susţine Mariana Teodorescu.
Taxele percepute de ADPP pentru un loc de veci sunt de 27,48 de lei pentru o concesionare pe 7 ani şi 197,52 lei pentru o cumpărare definitivă. Legea interzice actele de vânzare-cumpărare a locurilor de veci. Românii sunt totuşi descurcăreţi pentru că se pot înţelege la un preţ în spatele unor aşa-zise „donaţii”.