Giurgiuvenii au dat buluc ca să-şi facă paşapoarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrătorii de la Paşapoarte stau peste program ca să proceseze actele solicitanţilor
Lucrătorii de la Paşapoarte stau peste program ca să proceseze actele solicitanţilor

Cei mai mulţi au nevoie de aceste acte pentru a se angaja în străinătate. Şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Giurgiu, comisar-şef Paul Ancu, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că numărul paşapoartelor eliberate în primele zece luni ale anului, a crescut cu aproximativ 1.300 faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009.

 „Numărul paşapoartelor eliberate de serviciul nostru a crescut faţă de anul trecut. Dacă în 2009, până în luna noiembrie am eliberat 3.544 de astfel de acte, în acest an am depăşit deja 4.800” spune Paul Ancu.
Acesta susţine că diferenţa a fost făcută în perioada estivală, cei mai mulţi solicitând eliberarea paşapoartelor în luna august. „În acea perioadă stăteam şi după program pentru că existau cam 70 de cereri, zilnic. Acum este o perioadă mai lejeră. Eliberăm maxim 25 de paşapoarte într-o zi, însă ne pregătim pentru perioada de iarnă, atunci când cererile vor creşte din nou” explică Paul Ancu.
Conform spuselor acestuia, majoritatea giurgiuvenilor care au solicitat eliberarea unui paşaport (electronic sau temporar), au făcut-o pentru a încerca să se angajeze în străinătate sau pentru excursii în afara României.
„Chiar dacă în mod normal în ţările Uniunii Europene ai nevoie doar de buletin pentru a trece graniţa, în cazul angajării, foarte multe firme din UE solicită paşaportul” subliniază Paul Ancu.

Giurgiuvenii s-au obişnuit cu „e-paşapoartele”

 Reprezentanţii serviciului de paşapoarte Giurgiu susţin că la mai bine de un an de la apariţia paşaportului electronic nu au fost semnalate cazuri care să arate neîncrederea cetăţenilor în noul act. „S-au spus la început tot felul de prostii despre paşaportul electronic din cauza cip-ului. Ba că ar fi lucrarea diavolului, ba că ar conţine numere malefice. Giurgiuvenii nu au refuzat până acum să îşi facă un astfel de act din acest motiv. Am avut inclusiv preoţi care au venit şi au solicitat paşapoarte electronice” afirmă unul dintre angajaţii serviciului.
„E-paşapoartele” au fost lansate oficial pe 22 septembrie 2009, Giurgiu fiind al doilea judeţ din ţară, după Argeş, care a eliberat acest tip de act. Noutatea paşapoartelor electronice constă în prezenţa unui „cip” care stochează imaginea facială a posesorului, datele personale şi amprentele a două degete. Cu 50 de puncte de siguranţă, paşaportul electronic este aproape imposibil de falsificat. Un astfel de act este valabil 5 ani, costă 276 de lei, fiind eliberat după 14 zile de la data depunerii cererii. În acest moment, în Giurgiu, există aproape 2.200 de persoane cu paşaport electronic.
În afara paşaportului electronic există şi paşaportul temporar, valabil un singur an, care se eliberează în aproximativ două ore de la depunerea cererii. Este preferat de persoanele care au nevoie imediată de un astfel de act, în afara rapidităţii cu care se eliberează având şi avantajul faptului că este mai ieftin cu 60 de lei decât „e-paşaportul.”

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite