Giurgiuvenii, obligaţi să îşi dezvăluie CNP-ul la recensământ. Refuzul va fi sancţionat cu amendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Robert Cristoi şi directorul Irina Desculţu
Prefectul Robert Cristoi şi directorul Irina Desculţu

Ca urmare a informaţiilor contradictorii privind declararea codului numeric personal cu ocazia Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor, prefectul judeţului Giurgiu, Robert Cristoi, a organizat o conferinţă de presă în care a subliniat faptul că cetăţenii sunt obligaţi de lege să prezinte CNP-ul recenzorilor.

După ce purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică (INS) a fost găsit „ţap ispăşitor” în problema CNP-ului, autorităţile încearcă să repare greşeala şi fac apel la populaţie să îşi dezvăluie codul numeric personal în faţa recenzorilor, în caz contrar urmând să fie amendaţi. Când, cum şi cât nu se ştie deocamdată.

„Totul a pornit de la greşeala purtătotului de cuvânt al INS care de altfel a şi fost destituit. Este o greşeală asumată care trebuie remediată. Conform legii, persoanele au obligaţia furnizării datelor codului numeric personal, în caz contrar fiind pasibile de contravenţii” a declarat Robert Cristoi.

Astfel, cetăţenii care au fost recenzaţi însă nu au completat secţiunea în care se regăseşte codul numeric personal, vor fi „vizitaţi” din nou de recenzori care au primit, de această dată, informaţii clare în acest sens.

Prezent alături de prefect la conferinţa de presă, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Giurgiu, Irina Desculţu, a spus că recenzorii trebuie să revină la uşile giurgiuvenilor pentru a le solicita CNP-ul în cazul în care aceştia nu l-au declarat.

De asemenea, aceasta susţine că toate informaţiile sunt confidenţiale şi că nu există niciun motiv pentru care cetăţenii să refuze divulgarea codului numeric personal.

„Este o muncă suplimentară însă trebuie să ne încadrăm în perioada stabilită. Recenzorii sunt obligaţi să le spună oamenilor că datele primite sunt confidenţiale, iar ei, ca recenzori, vor respecta această confidenţialitate. Oamenii nu au de ce să se teamă, datele vor fi folosite doar în scopuri statistice” a spus Irina Desculţu.

Giurgiu este în grafic
După cinci zile de la startul recensământului, judeţul Giurgiu se clasează în a doua parte a clasamentului realizat de Institutul Naţional de Statistică, aproximativ 57% din numărul total al locuinţelor fiind recenzate.

Cel mai bine stăteau localităţile Mârşa (78,04%), Găujani (77,26%), Clejani (71,70%) şi Mihai Bravu (71,36%) în timp ce la polul opus se aflau Hotarele (41,17%), Bolintin Deal (43,93%) şi Colibaşi (45,29%). În municipiul Giurgiu, până pe 25 octombrie erau înregistrate 26.703 locuinţe, adică aproximativ 53% din numărul estimativ al acestora. 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite