Giurgiuvenii, interesaţi de autoapărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 70 de giurgiuveni cu vârste cuprinse între 6 şi 40 de ani urmează cursuri de autoapărare la CS Aquila Giurgiu.Sala de sport din incinta Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Giurgiu, este singurul loc din municipiu în care oamenii obişnuiţi pot învăţa cum să reacţioneze în cazul unor agresiuni.

Cel care se ocupă de pregătire este antrenorul Ion Chelu, absolvent al acestor cursuri în urmă cu două decenii. Primele lecţii de autoapărare le-a predat în anul 1995, pentru aproximativ 20 de giurgiuveni care veneau în primul rând datorită influenţei cinematografiei. „Majoritatea erau adolescenţi care doreau să înveţe tehnici asemănătoare celor pe care le promovau Bruce Lee, Van Damme sau Chuck Norris”. După două decenii, motivele sunt altele.

„Natura vieţii sociale îi determină să ia o astfel de decizie. Violenţa a crescut foarte mult în ultima perioadă, este deja la cote alarmante. Au fost şi persoane care s-au confruntat cu tot felul de agresiuni fizice, însă majoritatea vin pentru a preveni astfel de situaţii” explică Ion Chelu.

Cei mai mulţi dintre cursanţi sunt elevi aduşi de părinţii care se tem pentru siguranţa lor. De cele mai multe ori se întâmplă însă ca şi părinţii respectivi să se înscrie la aceste cursuri, antrenându-se cot la cot cu cei mici. „Cel mai vârstnic cursant avea aproape 50 de ani. În acest moment avem cam zece persoane peste 30 de ani, majoritatea părinţi ai celor mici” spune Ion Chelu care susţine că nu toţi cei care vin sunt dispuşi să meargă până la capăt. „Cursanţii sunt într-o continuă mişcare. Majoritatea vin regulat, au şi un an vechime. Sunt însă şi exemple de oameni care nu rezistă decât la câteva şedinţe. Autoapărarea nu se învaţă bătând din palme. Este nevoie de efort şi de antrenament continuu” afirmă antrenorul giurgiuvean care recunoaşte că mulţi dintre cei care vin doar pentru autoapărare vor să urmeze o carieră sportivă în cadrul aceluiaşi club.

Lecţii ca în Occident
Ion Chelu explică faptul că tehnicile se dobândesc treptat în funcţie de calităţile motrice şi de motivaţia fiecăruia. „Pentru începători, adaptarea organismului la efort se face după aproximativ 8 şedinţe, urmată de o serie de reguli elementare: tehnici de desprindere din strangulare, tehnici articulare sau blocaje” susţine antrenorul giurgiuvean care de-a lungul timpului a antrenat mii de giurgiuveni, formând totodată aproximativ 30 de instructori şi antrenori specializaţi pe autoapărare.

Reprezentantul CS Aquila este de părere că societatea ar avea foarte mult de câştigat dacă în şcoli ar fi introduse cursuri de autoapărare. „În statele civilizate se predau astfel de cursuri în şcoli. De asemenea, un abonament lunar la un club privat din Occident trece şi de 500 de euro, iar acolo nu se face mai mult decât ceea ce predau eu la Giurgiu” spune Ion Chelu care afirmă că în unele şcoli din Bucureşti, Buzău sau Iaşi au început de curând astfel de cursuri în şcoli, semn că acest lucru este posibil prin implicarea autorităţilor.

Cu excepţia lunii august, considerată lună de vacanţă, cei interesaţi se pot înscrie oricând la aceste cursuri de autoapărare. Săptămânal au loc patru şedinţe a câte două ore, într-o lună strângându-se peste 32 de ore de pregătire. Taxa este de 30 de lei lunar.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite