Giurgiu va avea o staţie de epurare de 9 milioane de euro. Lucrările de reabilitare şi extindere a staţiei de epurare vechi au ajuns acum să fie finalizate în procent de peste 60%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul vizează epurarea apelor uzate menajere pe baza tehnologiei cu nămol activat incluzând trepte de tratare mecano-biologică, tratarea nămolului prin stabilizarea anaerobă şi recuperarea energiei din gazul de fermentare prin intermediul blocului cogenerator. Staţia de epurare îşi va asigura energia termică tocmai din activitatea pe care o desfăşoară.

De realizarea acestui proiect se ocupă firma germană Hochtief care a demarat lucrările încă din toamna anului 2009 având un termen de execuţie a lucrării de 36 de luni, după care timp de un an se vor realiza probe tehnologice pentru a se verifica dacă proiectul şi-a atins obiectivul şi dacă sunt înregistrate defecte.
“Am avut norocul să intrăm în colaborare cu un constructor serios, sub antreprenori care cunosc foarte bine calitatea serviciilor şi tocmai pentru că s-a depăşit stadiul lucrărilor grele, este posibil ca proiectul să fie finalizat mai înainte de expirarea termenului, iulie 2012”, a spus Violeta Năiţă, directorul SC Apa Service SA Giurgiu.

A scăzut consumul de apă

Noua staţie de epurare va acoperi nevoile întregii populaţiei conform unui studio demographic prealabil pentru următorii 25 de ani. Managerul de proiect din cadrul Apa Service Giurgiu, Lucica Neagu spune că în ultimii ani consumul de apă al giurgiuvenilor a scăzut cu până la 15%.
“Practic, finalizarea proiectului va însemna pentru giurgiuveni o calitate superioară a apei şi un mediu mai curat. Din vechea staţie nu vor mai rămâne decât decantoarele care au fost rehabilitate, de restul urmând să se ocupe noua staţie”, a completat Lucica Neagu.
Staţia de epurare care funcţionează actualmente este veche de peste patru decenii şi a fost creată la iniţiativa unei ţesătorii din oraş, finanţarea venind din aceeaşi direcţie. Scopul ei era de a asigura epurarea apelor uzate ale ţesătoriei, dar şi cele colectate din oraş.
Accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea acesteia s-a încercat încă de acum 12 ani, dar câştigător a fost municipiul Brăila.

Jumătate de secol, durată de viaţă

Noua staţie de epurare a apelor uzate menajere pe baza tehnologiei cu nămol activat incluzând trepte de tratare mecano-biologică, tratarea nămolului prin stabilizarea anaerobă şi recuperarea energiei din gazul de fermentare prin intermediul blocului cogenerator, se va întinde pe o suprafaţă de 2.8 hectare şi este garantată să funcţioneze pentru cel puţin 50 de ani.
“Suntem pe o luncă a Dunării unde infiltraţiile au fost serioase şi în acest sens am avut mai mult de lucru. Construcţiile civile sunt realizate în propoţie de 90%. Aproape toate echipamentele pentru laborator sunt aprovizionate, provin din Germania şi au fost testate”, a spus Petre Papadopol, reprezentantul constructorilor.
În afara de staţia de epurare a municipiului Giurgiu şi celelalte două oraşe din judeţ, Mihăileşti şi Bolintin Vale, vor avea parte de staţii de epurare asemănătoare.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite