Giurgiu / "Război" între proprietari şi asociaţiile de bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalurile dintre părţi sunt la ordinea zilei, multe dintre ele fiind „arbitrate” de biroul special din cadrul Primăriei municipiului. De la începutul anului şi până în prezent, Biroul de Control Coordonare al Asociaţiilor de Proprietari (BCCAP) din cadrul Primăriei Giurgiu a primit 106 de petiţii de la cetăţeni.

Dintre motivele invocate se remarcă administrarea deficitară a asociaţiilor, nerespectarea normelor de convieţuire comună şi erori în calculul listelor de întreţinere.

Numărul sesizărilor ar fi mult mai mare, însă reprezentanţii Biroului au decis să nu ia în considerare apelurile telefonice. Dragomir Toaderu, şeful BCCAP susţine că oamenii fac adevărate crize de nervi la telefon.

„Sesizările telefonice, mai ales cele anonime, nu se iau în considerare pentru că oricine poate spune orice. Când îi întrebăm dacă au contestat în scris la asociaţia de care aparţin sau le cerem să depună o petiţie scrisă, mulţi încep să înjure, să ameninţe şi alte lucruri de genul  acesta”.

Angajatul Primăriei Giurgiu afirmă că instituţia pe care o reprezintă are un rol limitat, şi că cetăţenii ar trebui să ia atitudine şi nu numai să se plângă.

„În situaţia în care primim o petiţie scrisă, noi putem face verificări la faţa locului prin solicitarea unui raport al comisiei de cenzori. Totuşi, până să ajungă la noi, problemele ar putea fi rezolvate mai uşor. Dacă există nemulţumiri, se poate convoca oricând adunarea generală” afirmă Dragomir Toaderu.

Legea-ncurcă socotelile

Elena este o persoană cu venituri modeste care locuieşte în cartierul Tineretului. Aceasta susţine că primeşte penalizări constante din partea Asociaţiei de Proprietari din care face parte deşi există o lege care interzice acest lucru.

„Am aflat că există o lege publicată în Monitorul Oficial în care familiile cu venituri sub 1.000 de lei care au datorii la întreţinere pot plăti fără să li se mai pună în cârcă şi penalizările. Cu toate astea cei de la Asociaţie mă pun să plătesc şi din urmă” susţine femeia care este dispusă să depună plângere la adresa Asociaţiei.

Dragomir Toaderu susţine că legea invocată există şi că mai mulţi giurgiuveni s-au adresat până acum Biroului pentru lămuriri. Din păcate pentru ei, legea nu poate fi aplicată. „Legea 175/2010 a intrat în vigoare anul trecut şi cred că a fost aşa, un sirop electoral. Nu au apărut încă normele metodologice pentru anularea penalităţilor. A fost lăsată în coadă de peşte”.

Maria Paraschiv, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr.4 (cunoscută sub numele de „Tineretului”) susţine că unii locatari sunt rău intenţionaţi şi nu cunosc lucrurile elementare prin care o asociaţie funcţionează.

„Mulţi fac scandal şi sunt suspicioşi. Când văd că plătesc mai mult, automat spun că îi furăm sau că luăm diferenţa de bani de la furnizori, lucru care nu este adevărat” afirmă Maria Paraschiv. Aceasta acuză şi furnizorii care evită să iasă în mass-media şi să prezinte majorările pe care le fac.

CIFRĂ:
435 - este numărul Asociaţiilor de Proprietari din municipiu

CITAT:
„Dacă am avea pârghiile necesare, ar dansa pe sârmă cei care greşesc. Cum să nu plăteşti când îi distrugi mobila vecinului atunci când îl inunzi?” – Dragomir Toaderu, şeful BCCAP

Giurgiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite