Giurgiu, oraşul mărfurilor bulgăreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
.
.

Detergentul, şosetele şi şeminţele de floarea soarelui sunt vândute la grămadă, pe trotuar. În timp ce o parte dintre comercianţii bulgari plătesc taxe pentru a-şi vinde marfa în spaţiile din Piaţa Centrală, alţii improvizează tarabe din lăzi.

Vecinii de dincolo de graniţă au prins curaj şi au invadat piaţa cu marfă bulgărească, la preţuri cu până la 50% mai mici faţă de cele practicate în România. Produsele de curăţenie, şosetele, seminţele de floarea soarelui şi caramelele tradiţionale se vând la grămadă. Zeci de bulgari vin cu maşina personală sau transportul în comun, de la Russe, să-i convingă pe giurgiuveni că marfa lor nu e doar mai ieftină dar e şi mai bună.
Nu toţi, însă, sunt dispuşi să plătească şi taxe pentru comerţul practicat aşa că în loc să-şi închirieze spaţiu în înteriorul Pieţei Centrale, îşi încearcă norocul vânzându-şi marfa direct pe trotuar.
Câteva lăzi şi pungi goale sunt suficiente ca să improvizeze o tarabă. Sunt vigilenţi de teamă să nu fie luaţi la întrebări dar sunt fericiţi când cumpărătorii nu se opresc doar să se uite şi mai şi cumpără.
Clienţii sunt încântaţi, o pereche de şosete din bumbac costă 2 lei iar un pachet de detergent anti-calcar pentru maşina de spălat nu face mai mult de 7 lei, în condiţiile în care într-un hipermarket preţul pentru acelaşi produs sare de 10 lei.
Comercianţii giurgiuveni nu-i privesc, însă, tocmai cu ochi buni. Dacă ei plătesc taxe, atunci să o facă şi bulgarii.
„Nu e corect. Eu sunt pensionar şi ca să-mi vând marfa plătesc taxă. La el ar trebui să facă şi colegul meu bulgar, care vinde pe trotuar”, spune unul dintre comercianţi.
Marian Pavel, administratorul pieţei, spune că bulgarii care-şi vând marfa în interiorul Piaţei Centrale au documente legale şi plătesc 2 ,14 lei/mp în fiecare zi. Cei care vţnd pe trotuar sunt în afara spaţiului pieţei.
Bulgarii au mai fost în vizorul autorităţilor locale şi poliţiei giurgiuvene, nu de puţine ori, în acest an.
„De la începutul anului au fost organizate zece acţiuni de control în piaţa centrală pentru depistarea comerţului ilegal. În urma acestora, au fost confiscate produse de întreţienere, detergenţi, ţigări şi au fost sancţionaţi cei care nu aveau documente legale de provenienţă”, a declarat cms.şef Mirela Gheţa, purtător de cuvânt IJP Giurgiu.
În urma prezentării situaţiei, de către reporterii „Adevărul de Seară”, conducerea Administraţiei Domeniului Public şi Privat(ADPP), Liviu Popazu,  a solicitat Poliţiei Comunitare şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie, derularea unui control în zona Pieţei Centrale pentru amendarea celor care vând ilegal produse bulgăreşti. De asemenea, în urmă cu câteva zile, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a demarat un control tematic pentru verificarea brânzeturilor bulgăreşti, comercializate în magazine.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite