Giurgiu, judeţ împovărat de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Giurgiu, din contribuţiile pentru asigurările sociale de stat (CAS) se încasează doar 34% din pensiile care se plătesc. Suntem depăşiţi în topul deficitului numai de trei judeţe: Teleorman, Hunedoara şi Dâmboviţa.

Conform unui studiu publicat de cotidianul „Adevărul”, în judeţul Giurgiu există 31.549 de angajaţi, cel mai mic număr din întreaga ţară. Aceştia „cotizează” lunar la CAS cu 12,59 de milioane de lei. Partea proastă este că aceste contribuţii nu acoperă nici măcar pe jumătate suma necesară pentru pensii.
Numărul total al pensionarilor încadraţi la bugetul asigurărilor sociale este de 61.734 pentru care Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Giurgiu cheltuie 36,6 milioane rezultând un deficit de -67%.
„În judeţul nostru raportul angajat – pensionar este unul dezechilibrat. În primul rând populaţia judeţului este una îmbătrânită. De asemenea locurile de muncă sunt puţine şi prost plătite. Nu mai avem industrie, iar mediul privat nu prea se vede” a declarat astăzi pentru „Adevărul de Seară”, Nicolae Guţă, director executiv adjunct al CJP Giurgiu.
Alte explicaţii pentru numărul mic de salariaţi şi numărul mare de pensionari sunt legate şi de alte realităţi socio-economice. Un tânăr giurgiuvean preferă să îşi găsească un loc de muncă în afara oraşului, îndreptându-se spre Capitală dată fiind distanţa redusă dintre cele două municipii. De asemenea multe dintre persoanele active, care pot munci, preferă să îşi caute norocul în străinătate.
În ceea ce priveşte „bătrânii”, o parte dintre aceştia s-au pensionat anticipat, din diferite motive, iar o altă parte, după ce au ieşit la pensie s-au mutat în special din Bucureşti în judeţul Giurgiu.

Peste 80.000 de pensionari

Directorul adjunct al CJP Giurgiu, Nicolae Guţă, susţine că numărul real al pensionarilor din judeţ este mult mai mare. „Sunt peste 80.000 de pensionari în tot judeţul, 18.500 fiind numai pensionari proveniţi din sistemul agricol pe care noi i-am preluat în anul 2001. În această situaţie, în Giurgiu există aproape trei pensionari la un angajat” susţine Nicolae Guţă care subliniază faptul că salariul mediu al unui pensionar giurgiuvean depăşeşte 700 de lei.

Bucureştiul, singurul „pe plus”
Analiza colegilor de la „Adevărul” relevă faptul că singurul caz în care din banii adunaţi din contribuţiile salariaţilor se acoperă drepturile pensionarilor este înregistrat în municipiul Bucureşti, acolo unde se realizează un plus de 51%. Municipiul Bucureşti este urmat în acest top de judeţele Ilfov (-13%), Timiş (-31%) şi Cluj (-35%).

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite