Giurgiu: Şcoala Nr. 10, în cursa pentru Premiul ERSTE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala nr. 10 din Giurgiu este una dintre cele 20 de organizaţii din România aflate în selecţia finală pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011. Pentru ediţia din acest an, au fost înregistrate 1.850 de aplicaţii eligibile provenite de la organizaţii şi instituţii din 12 ţări printre care şi România.

Proiectul a făcut parte din cadrul unui programului PHARE, fiind implementat în anul 2008, o parte dintre activităţile acestuia aflându-se încă în derulare. Cele mai importante dintre ele se referă la programul „A doua şansă” dedicat persoanelor care, din diferite motive, au abandonat şcoala sau nu au frecventat-o niciodată.

„În 2008 a fost înfiinţat doar pentru clasele I-IV, pentru ca un an mai târziu, datorită cererilor, să înfiinţăm ceva identic şi pentru gimnaziu” povesteşte Mariana Bechir. În acest moment, în cadrul programului „A doua şansă” sunt înscrise 27 de persoane cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani de care se ocupă cadre didactice din cadrul şcolii.

„Anul trecut am avut şi un domn de 47 de ani care îşi dorea foarte mult să obţină carnetul auto însă nu ştia să scrie sau să citească” spune şi Aneta Ciobanu, directorul instituţiei. O altă activitate aflată în desfăşurare care decurge din proiectul selectat pentru Premiul ERSTE este şi sprijinul pentru elevii cu cerinţe educative speciale (CES). „În şcoală avem zece copii care întâmpină dificultăţi în procesul de învăţare. Zilnic, un învăţător intinerant de la Şcoala Specială Giurgiu vine şi lucrează cu aceştia la materiile de bază” declară Mariana Bechir.

30 de câştigători
Şcoala nr. 10 a fost singura instituţie sau organizaţie din judeţul Giurgiu care s-a înscris în concurs, reprezentanţii acesteia fiind anunţaţi pe 18 martie că se află printre cei 133 de „finalişti”. O echipă de experţi ai Fundaţiei ERSTE se va întâlni cu reprezentanţii proiectelor pentru a le evalua. În urma cercetării de teren, vor fi selectate 30 de proiecte câştigătoare, care vor fi prezentate în cadrul unei ceremonii care va avea loc în Praga pe 20 iunie 2011 şi recompensate cu premii în valoare totală de 610.000 de euro.

„Ne-am bucurat foarte mult când am aflat că proiectul nostru a rămas în cursa pentru premiul ERSTE. Împreună cu fostul director, Letiţia Iancu, am decis să participăm cu un proiect mai vechi de-al nostru, «Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate – Şcoala deschisă comunităţii» iniţiat în anul 2008” a declarat prof. documentarist Mariana Bechir, coordonatorul local al proiectului. „Dacă ar fi să ne alegem cu un premiu, banii îi vom investi la îmbunătăţirea bazei materiale a şcolii dar şi pentru sustenabilitatea proiectelor aflate în derulare”.

Premiul Fundaţiei austriece ERSTE pentru Integrare Socială se acordă începând din anul 2003 şi este conceput pentru a promova şi recompensa organizaţiile din sectorul public şi non-profit care contribuie la integrarea socială a persoanelor dezavantajate. Premiul este acordat o dată la doi ani pentru proiectele de integrare socială care au produs schimbări în vieţile beneficiarilor.

Şcoala nr. 10 este recunoscută pentru calitatea şi numărul programelor elaborate. Spre exemplu, în anul 2009, instituţia de învăţământ a obţinut locul II pe ţară şi un premiu de 10.000 de euro din partea Fundaţiei „Dinu Patriciu” în cadrul Galei Premiilor în Educaţie. Cu banii câştigaţi a fost înfiinţaţ Centrul de Documentare şi Informare al şcolii.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite