Giurgiu: Doar două autorizaţii în tot judeţul pentru sacrificarea mieilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu a stabilit ieri locaţiile care îndeplinesc condiţiile pentru sacrificarea mieilor cu ocazia Paştelui. Au primit autorizaţie un punct special amenajat din comuna Călugăreni şi abatorul din comuna Răsuceni.

Pentru a putea fi comercializate, reprezentanţii DSVSA au stabilit o serie de reguli prin care animalele vor fi sacrificate numai în locuri special amenajate, care să îndeplinească toate condiţiile de igienă. Acestea trebuie să fie dotate cu apă curentă, bine aerisite, prevăzute cu o porţiune pentru scurgere şi cârlige pentru agăţarea carcaselor de miel.

Conform directorului DSVSA Giurgiu, Dumitru Nae, punctul de sacrificare a mieilor, din Călugăreni, va fi deschis timp de două săptămâni, începând din 12 aprilie până de Paşti, în timp ce abatorul de la Răsuceni este deschis pe tot parcursul anului. “Sacrificarea mieilor se va face numai sub supravegherea unui medic veterinar din cadrul instituţiei noastre” afirmă Dumitru Nae.

14 lei pentru un miel sacrificat
Abatorul din comuna Răsuceni aparţine omului de afaceri Veceslav Surachi, proprietarul celei mai mari ferme de struţi din Europa de Sud-Est. Aici lucrează 20 de măcelari care sacrifică într-un an peste 200.000 de ovine şi caprine.

„Vin oameni din judeţele învecinate ca să îşi sacrifice animalele. Cei din Giurgiu, de obicei, amână momentul. Vor începe să vină în număr mare peste câteva zile” a declarat pentru „Adevărul de Seară” primarul comunei Răsuceni, Petre Panait.

Acesta susţine că abatorul este deschis pe tot timpul anului, costul pentru un miel sacrificat fiind de aproximativ 14 lei.
 
Giurgiuvenii nu îşi pun prea mare bază în măsurile luate de DVSVA susţinând că majoritatea mieilor vor fi sacrificaţi ca şi până acum în curţi, la marginea drumului sau pe câmp. „O să se întâmple ce s-a întâmplat şi cu porcii de Crăciun. Mieii vor fi vânduţi la poartă, sau tăiaţi în faţa clientului. Nu este igienic dar oamenii aşa s-au obişnuit. Eu o să cumpăr din Piaţă. De unde să ştiu eu unde a fost sacrificat?!” spune Marian, un bărbat în vârstă de 37 de ani.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite