Giurgiu: 740.000 de euro pentru consolidarea şi modernizarea Teatrului Valah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul finanţat de Consiliul Judeţean vizează consolidarea structurii teatrului şi modernizarea sălii mici. Scena va fi realizată la cota 0, iar scaunele tip fotoliu, vor fi aşezate în semicerc, oferind un aspect de amfiteatru. Sala mică va fi dotată cu aparate de aer condiţionat, instalaţii noi de sonorizare şi lumini de scenă moderne.

După 45 de ani de la contruirea clădirii instituţiei de cultură, Teatrul Valah Giurgiu va intra în rândul construcţiilor moderne. Aproximativ 750.000 de euro vor fi investiţi în consolidarea clădirii şi modernizarea sălii mici.
 ”În timp au fost defecţiuni la sistemul de canalizare din zonă, apa s-a infiltrat şi practic a spălat terasamentul pe care se sprijină centura de fundaţie şi rezistenţă a clădirii şi aceasta nu mai prezintă siguranţă. În 2009, am demarat proiectul prin încredinţarea studiului de fezabilitate şi întocmirea memoriului tehnic pentru sala mică, iar în noiembrie 2010 Consiliul Judeţean a prevăzut investiţia în planul de buget şi investiţii  ”, a spus Gheorghe Penciu, administratorul Teatrului Valah.
Lucrările vor începe cel mai probabil la începutul lunii aprilie, după aprobarea bugetului Consiliului Judeţean, la sfârşitul acestei luni, termenul de finalizare al proiectului fiind de 18 luni.

Sală de teatru ca-n filme
„Lucrările vor începe în primă fază la structura de rezistenţă a clădirii, începând de la fundaţie şi întărirea stâlpilor de rezistenţă prin armătură metalică şi beton. În prezent am făcut public anunţul de achiziţionare a serviciilor de diriginte de şantier, omul care va ţine legătura între noi şi constructor şi am primit până acum o ofertă concretă”, a mai spus Gheorghe Penciu.
Proiectul de modernizare şi organizare a sălii mici, prevede o extindere către exterior a acesteia şi construirea unei căi noi de acces, direct din stradă. Sala va avea forma unui amfiteatru, iar scena va fi construită la cota 0. Scaunele aşezate în semicerc vor fi tip fotoliu, iar capacitatea sălii va fi de aproximativ 100 de locuri. Extinderea către faţada principal va fi de trei metri, toate instalaţiile de sonorizare vor fi schimbate, la fel şi efectele de lumini.
„Vor fi montate aparate de aer condiţionat, dar vom păstra şi sistemul de încălzire centralizat, iar sistemul de iluminat va fi eficientizat prin instalaţii performante”, a completat administratorul.

Cafenea pentru evenimente
Planurile pentru modernizarea Teatrului Valah nu se opresc aici, reprezentanţii instituţiei vor să contruiască un nou nivel al teatrului, care să fie transformat într-o adevărată cafenea pentru teatru unde să aibă loc simpozioane, proiecţii de film şi diferite evenimente.
„Este o structură uşoară, o mansardare, însă pentru realizarea acesteia e nevoie de o altă finanţare. Aceasta se poate realiza în funcţie de posibilităţile financiare ale consiliului”, a mai spus Penciu.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite