Giurgiu:Plimbări călare şi cu atelaje în “Regatul Cailor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instructori profesionişti pregătesc elevii talentaţi pentru competiţii de sărituri peste obstacole sau îi iniţiază în dresajul cailor


La doar o jumătate de oră de Bucureşti, în satul Adunaţii Copăceni din judeţul Dâmboviţa, funcţionează baza ecvestră  „Regatul Cailor”, unde 28 de cai de rasă sunt antrenaţi în permanenţă de doi instructori acreditaţi şi călăreţi sportivi, Florin Bobe şi Andreea Cristeş. „Caii noştri sunt îngrijiţi 24 de ore din 24 şi deşi în timpul liber îi răsfăţăm, acordând atenţie fiecăruia în parte, antrenamentele se desfăşoară cu regularitate, astfel încât caii să fie performanţi la întrecerile sportive la care participăm cu regularitate”, a spus Florin Bobe.
Cel mai tânăr călăreţ are 10 ani
Cei doi instructori de la „Regatul Cailor” doresc să reînvie dragostea pentru cai la cât mai mulţi orăşeni. „Călăria este un sport care dă mari satisfacţii. Presupune consum de adrenalină, dar şi o relaţie specială cu un animal puternic şi afectuos. Calul şi călăreţul devin un cuplu după doi ani de relaţie intensă. Atunci ei ajungă să se înţeleagă din mici gesturi şi fac cu adevărat echipă”, a spus Andreea Cristeş care este convinsă că „un copil care  are şansa să crescă în apropierea unui cal, va fi un om deosebit”. Cel mai tânăr elev al celor doi instructori, de la „Regatul Cailor” se numeşte Marco şi are 10 ani. „La primăvară, împreună cu calul Topaz, un cal de sport românesc, care este, pe jumătate, pur sânge arab, vor participa la Cupa de Călărie de la Sfântul Gheorghe şi sperăm să se califice”, a spus Florin Bobe.
„Caii sunt ca şi copiii”
Fost inginer ofiţer, până în 1989, Florin Bobe este mai sever din fire, dar, în afara antrenamentelor este ca un tată pentru cai. „Îmi place să-i alint şi să-i împodobesc. Mă joc tunzându-i bretonul în formă de V, lui Neli, o iapă blondă din rasa austriacă Haflinger, sau, iarna, le fac modele pe crupă sau pe gât, tunzându-le blana în formă de romburi, sau stele, sau inimioare. Caii au firi diferite. Unii sunt foarte jucăuşi, ca nişte căţei şi pur şi simplu se caţără pe tine”, povesteşte instructorul.
La competiţiile de sărituri, caii sunt gătiţi cu accesorii ornamentale, iar coama le este împletită în melcişori sau plasă, la care se pot ataşa şi fundiţe, pregătiri pe care le acceptă cuminţi.
În schimb, pentru plimbările cu atelaje, caii sunt şamponaţi şi daţi cu balsam, astfel încât coama şi coada să fie cât mai înfoiate. „Avem o sanie pentru iarnă şi două caleşti pentru vară, care se pot închiria, pentru plimbări. Mulţi le vor la nuntă, dar în Bucureşti trebuie aprobare de la primărie, pentru traseul atelajului”, atrage atenţia Florin Bobe.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite