Gheorghe Pănoiu Rapsodul pentru care muzica este unica pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că a vorbit mai târziu decât alţi copii, când avea 5 ani, Gheorghe Pănoiu (zis Gogu) a început să fredoneze cântece populare româneşti.

“Toată familia cânta, mama, tata şi ceilalţi patru fraţi ai mei. Mergeam alături de fraţii mei la hore în sat, la Căminul Cultural, iar la şcoala generală eram cel care animam serbările şcolare” ne spune nea Gogu.

Nu plecam cu oile fără fluieraş

Bătrânul se mândreşte cu faptul că din copilărie şi până la vârsta de 18 ani a fost ciobanul satului. “ Mergeam cu turma de oi pe dealuri şi prin păduri şi cântam cu cobza, cu fluierul ciobănesc şi cu muzicuţa. Mai mult luam fluierul că era mai mic şi îl vâram în traista cu mâncare” aminteşte rapsodul.
Gheorghe Pănoiu a cântat alături de fraţii săi şi în corul bisericii din satul Bălanu, comuna Stăneşti, judeţul Giurgiu, fiind renumiţi pentru talentul pe care îl aveau. Mai târziu, când a trebuit să plece în armată, Gogu nu s-a lăsat de muzică, el fiind cel care dădea tonul cântecelor patriotice.  “ Am făcut armata la Orăştie, trei ani de zile nu mi-am văzut familia, pentru că nu ne dădeau voie să venim acasă. Cântecul mi-a alinat dorul de mamă şi de fraţi. Îi mulţumesc în fiecare zi mamei şi lui Dumnezeu că mi-au dat harul de a cânta” spune lăcrimând Gogu.

A participat la zeci de spectacole naţionale şi internaţionale

Gheorghe Pănoiu a făcut parte din Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Doina Dunării”, al Centrului Cultural “Ion Vinea” din Giurgiu, unde a obţinut de-a lungul timpului zeci de premii. A fost mesagerul cântecului popular românesc peste hotare.  “În vara anului 1972 am fost pentru prima dată afară din ţară. Am participat timp de 12 zile la un turneu în Iugoslavia. Au fost 20 de instrumentişti şi tot atâţia interpreţi, printre care îi amintesc pe Maria Pădure, Doinea Cernea, Alexandru Mica şi eu” şi-a amintit Pănoiu. Fiecare solist a pregătit mai multe cântece. Nea Gogu a interpretat piesele “Dunăre, apă bătrână” şi “ Toată lumea imi spune lotru”. A mai participat la spectacole de muzică populare în Turcia, Belgia, Grecia, Bulgaria şi Franţa.

Regretă mult că a fost dat afară din Ansamblul "Doina Dunării”

„Nu am mai fost primit la Centrul Cultural „Ion Vinea” pe motiv că nu am voce, nu am faţă comercială şi nu am repertoriu adecvat judeţului Giurgiu. M-au uşuit! Nu e frumos ce au făcut, eu am muncit cu drag peste 20 de ani de zile. Un folclorist autentic culege melodiile din popor, nu le fură de la alţii. Eu cânt cu inima, mă uit la note ca raţa la barieră.....”spune zâmbind nea Gogu Pănoiu.

Întrebări şi răspunsuri

Pe ce v-aţi ghidat în viaţă?                                                                                                                                                                                                                             Am avut un motto în viaţă.....mi-a plăcut să aud, să văd şi să nu vorbesc. Chiar dacă am auzit unele lucruri, am mers mai departe şi m-am făcut că plouă.
Care sunt melodiile dumneavoastră de suflet?
„ Plânge Bistriţa în vale” şi „Pentru tine, mamă” sunt compoziţiile mele preferate. Primarul Lucian Iliescu plânge când mă aude cântând aceste melodii.
Ce-i place?
Îmi plac oamenii deschişi, sinceri şi fără rezerve. E bine să spui lucrurilor pe nume, indiferent despre cine este vorba. Şi încă ceva! Sunt mândru că în 2009 am scris o carte, „ Ciobănaş la oi am fost!”.
Ce nu-i place?
Nu-mi place omul laş, cu două feţe, omul curios, necinstit în viaţă. Prefăcuţii nu trebuie acceptaţi să trăiască printre noi.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite