Gheorghe Grigore, antrenor de judo de 26 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pregătit mii de elevi. El fiind cea care a descoperit-o  şi pregătit-o pe Laura Bădiţă, multiplă campioană naţională la judo şi campioană europeană cu echipa României.

La 16 ani a fost poreclit „Oxigen” pentru forţa cu care executa tehnica de strangulare, la competiţiile de judo.
Sportivul îşi aminteşte că totul a început, pentru el, dintr-o simplă întâmplare, pe când avea numai zece ani.
„Urmăream la televizor o emisiune sportivă. Se vorbea despre faptul că judo şi artele marţiale continuă să se dezvolte în România şi m-a făcut curios. Îmi plăceau luptele şi m-am gândit să încerc şi eu”, povesteşte antrenorul.

Dat afară pe uşă, intra pe geam

S-a înscris la Clubul Sportiv „Viitorul Piteşti” şi a început să se antreneze aici, însă activitatea sa sportivă a fost una cu peripeţii. Nu reuşea să-şi găsească locul în sala de antrenamente şi nu de puţine ori a fost dat afară din sală, de antrenor.
„Eram dat afară de câte ori făceam prostii, dar intram pe geam, iar colegii mă ajutau de cele mai multe ori.Am intrat în echipa de judo pentru că am învăţat repede procedeele”, povesteşte Gheorghe Grigore.
Din cauza unui accident, însă, a fost nevoit să întrerupă pregătirea, timp de şase luni având mâna ţinută în gips.A revenit în lumea sportului la 13 ani şi după numai doi ani, familia s-a mutat la Giurgiu.
„Am continut să practic judo şi în armată, pentru că exista atunci Clubul de Judo al Armatei. Imediat după liberare  m-am înscris la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport”, îşi aminteşte antrenorul.

Antrenorul campionilor naţionali

A primit licenţa în judo şi de atunci şi-a dedicat viaţa acestui sport şi formării unor campioni naţionali. Spune că prin mâinele sale au trecut mii de elevi dar ca fiecare antrenor are şi el favoriţii lui.

Activitatea de antrenor şi-a început-o la întreprinderea „Constructorul IACM” care avea un club sportiv pe mai multe ramuri, printre care şi judo. Ulterior a devenit preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport Giurgiu iar în 1991 a plecat la Clubul Sportiv Şcolar unde a rămas până în urmă cu opt ani. De atunci şi până în prezent, continuă să antreneze tinerii talentaţi la Clubul Sportiv Municipal. Aproximativ 50 de copii, împarţiţi pe grupe, învaţă tehnicile de judo, sub îndrumarea sa.
Gheorghe Grigore îşi aminteşte cu drag de doi dintre foţtii săi elevi, deveniţi mai târziu campioni naţionali sau europeni.
Ionuţ Bădălău, Laura Bădiţă, Bogdan Gheorghevici şi Gheorghe Cămilă fiind cei despre care vorbeşte cu emoţie. Laura Bădiţă a fost multiplă campioană naţională la judo, campioană europeană cu echipa României şi vicecampioană europeană.
În fiecare zi merge în sala de antrenamente şi timp de patru ore nimic nu-i poate distrage atenţia de la elevii săi.

Profil
Gheorghe Grigore
2 mai 1963, comuna Băbana, judeţul Argeş
ANEFS Bucureşti- Şcoala de Antrenori
Căsătorit, 1 băiat

Întrebări şi răspunsuri
Care este vârsta ideală pentru a înscrie un elev la judo?
„6-7 ani este vârsta ideală, pentru că la 11 ani copilul intră deja în competiţii. Dacă este înscris la o vârstă mai fragedă atunci este timp suficient pentru pregătire.”
Există colaborări cu alte cluburi din Bucureşti?
„Este foarte costisitor să faci transferuri şi de la Giurgiu, în anii anteriori, nu s-au primit aprobări pentru duble legitimări.
Ce-i place
Îi plac covrigii şi ciorba de burtă. Se declară un pescar înrăit şi îi place peştele gătit după o reţetă japoneză.
Nu-i place
Preferă să vorbească despre lucrurile frumoase din viaţa sa, dar recunoaşte că nu-i plac oamenii perverşi şi linguşitori.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite