Gemenii Andrei şi Alexandru Şotrocan - campionii de la CS Aquila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii se antrenează pentru competiţiile internaţionale din luna decembrie
Tinerii se antrenează pentru competiţiile internaţionale din luna decembrie

Cei doi fraţi practică artele marţiale de aproape zece ani, timp în care au cucerit o mulţime de titluri, cupe, medalii şi diplome

Sunt foarte relaxaţi după două ore de antrenament epuizant. Nu ezită să glumească unul cu celălalt. “Andrei este mai mare, s-a născut înaintea mea doar pentru că l-am împins eu” se amuză Alexandru.
Cu un tată fost atlet de performanţă şi un unchi fotbalist la Callatis Mangalia, este greu de crezut că talentul nu s-a moştenit pe linie genetică. Gemenii recunosc faptul că tatăl lor şi-a dorit foarte mult ca ei să facă sport, pentru a-i ajuta în dezvoltarea ulterioară. Băieţii au fost înscrişi la judo la şapte ani, după un an de zile ajungând la clubul de jiu-jitsu “Aquila” condus de profesorul shihan Ion Chelu. “Tata îl cunoştea pe shihan pentru că lucrau amândoi la Poliţia de Frontieră. Nu ştiu dacă s-a gândit atunci că vom ajunge atât de departe în sport” spune Alexandru, care recunoaşte că noua disciplină nu le-a plăcut de la început.
Fiind într-o permanentă rivalitate, gemenii au făcut furori la competiţiile la care participau. “Mulţi veneau special ca să vadă lupta noastră. Eram nişte nebuni. Ne loveam rău de tot, fiecare vroia să demonstreze că este cel mai bun. Pe la 15 ani ne-am mai potolit. Rivalitatea este bună, însă nici chiar aşa” afirmă Andrei. Cei doi spun că au pierdut şirul medaliilor şi diplomelor câştigate în cei aproape 10 ani de activitate. Nu acelaşi lucru se întâmplă când vine vorba de titlurile naţionale. “Eu am opt titluri naţionale, iar Alex are şapte. Întotdeauna a existat un echilibru între noi. Data viitoare o să câştige el” subliniază Andrei. Pentru că de fiecare dată ajungeau să lupte în finală, antrenorul Ion Chelu a decis ca gemenii să lupte la categorii diferite. Acest lucru nu garantează însă faptul că organizatorii nu vor unifica cele două categorii.

Despărţiţi pentru prima oară
În afara probelor individuale, fraţii Şotrocan fac o echipă aproape imbatabilă la “duo masculin” – proba de “dublu” în jiu-jitsu. Această disciplină este preferată de cei doi în ciuda faptului că au rezultate excelente şi la wushu sau kempo.
Cele mai plăcute amintiri pentru cei doi sportivi sunt legate de Campionatul Mondial de Jiu-Jitsu de anul trecut, de la Atena, acolo unde au obţinut primele medalii de aur din istoria echipei naţionale.
Pentru prima oară în carieră, gemenii nu vor participa la aceeaşi competiţie. Alexandru va reprezenta România la Campionatul Mondial de Wushu din Singapore, în timp ce Andrei va lupta în Turcia la Campionatul Mondial de Kempo. “Ambele competiţii vor avea loc în luna decembrie. Până atunci ne antrenăm împreună. Chiar dacă la noi nu funcţionează chestia cu telepatia ca la alţi gemeni, ne vom ura succes unul altuia” afirmă Andrei.

NĂSCUŢI: 8 ianuarie 1993, Giurgiu
STUDII: elevi în clasa a XII-a la Liceul “Tudor Vianu”, profilul filologie
FAMILIE: cei doi au o soră mai mare, Alexandra.

CE LE PLACE: Gemenii Şotrocan au gusturi şi preocupări asemănătoare. Ambii spun că sunt sociabili şi că le face plăcere să se distreze alături de prieteni în cluburi. Nici măcar atunci când au puţin timp liber nu stau departe de sport, cei doi practicând fotbalul şi biliardul. Diferenţele apar în domeniul gastronomic. Alex preferă cartofii prăjiţi, în timp ce Andrei adoră sarmalele.
CE NU LE PLACE: Alexandru afirmă că nu îi face plăcere să se trezească de dimineaţă, iar calculatorul îi este indiferent. “Nu îmi plac narcisiştii” mai spune acesta. La rândul său, Andrei este indignat de făţarnici şi mărturiseşte că nu suportă rockerii. Cei doi fraţi recunosc şi faptul că limba germană nu este la fel de grozavă precum alte materii.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
Ce spun prietenii despre “ocupaţia” voastră?
“Mulţi colegi ne întreabă de ce nu plecăm la alte cluburi din ţară. Ei cred că la arte marţiale este ca la fotbal, unde Steaua şi Dinamo sunt cele mai tari. Nu ne-am dorit niciodată să plecăm de la Aquila. Nici nu am avea cum pentru că este cel mai bun club din ţară în acest sport” susţine Andrei.

Cum vă înţelegeţi cu profesorul Ion Chelu?
“Este o persoană deosebită şi antrenorul care ne-a lansat către marea performanţă. Uneori este cam dur însă merită efortul.  Îi datorăm totul şi mai avem foarte multe de învăţat de la dumnealui” spune Alexandru.      

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite