Garsonierele, salvarea pieţei imobiliare din Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul tranzacţiilor a crescut de la zece pe agenţie, în 2010, la câteva zeci în prezent. Cele mai atractive sunt garsonierele.Cea mai ieftină garsonieră din Giurgiu costă 8.000 de euro, dar preţurile pot ajunge şi la aproape 20.000 euro, concurând cu cele ale apartamentelor de două şi de trei camere.

Ultimii doi ani au fost caracterizaţi, în ceea ce priveşte afacerile cu imobile din municipiu şi chiar din judeţ, de tranzacţii reduse ca număr, dar şi de preţuri mult sub piaţă sau sub cele practicate în perioada de boom în afacerile cu locuinţe şi terenuri. Astfel, agenţii imobiliari din Giurgiu au constatat că diferenţele de an la an  sunt aproape insesizabile, în schimb apar diferenţe în privinţa numărului de tranzacţii efectuate între sezoane. Gelu Brebenel, unul dintre agenţii imobiliari din Giurgiu, prezent pe piaţa locală de ani buni, afirma că în ultimii doi ani, cel puţin, piaţa imobiliară locală a fost blocată, multe dintre societăţile comerciale care aveau ca obiect de activitate tranzacţiile imobiliare plângându-se de faptul că abia dacă ajungeau la zece tranzacţii pe an. „Sunt mii de imobile la vânzare, şi doar câteva zeci de persoane interesate şi cu putere de cumpărare a acestor locuinţe. Din păcate, nici dintre aceştia nu putem spune că sunt multe persoane care duc la bun sfârşit demersurile de achiziţionare a unei case”, mai spunea Gelu Brebenel.

Garsonierele, în topul vânzărilor

La acest moment, cele mai căutate pe plan local sunt garsonierele sau apartamentele cu două camere, în zonele ieftine ale municipiului. De exemplu, o garsonieră în zona Tineretului se vinde cu preţuri cuprinse între 10000 şi 12000 de euro, apartamentele cu două camere fiind cu doar trei până la cinci mii de euro mai scumpe. La polul opus se situează zona Bulevardului Bucureşti, unde preţurile sunt aproape duble, motivul fiind, în principal, vârsta locuinţelor.
Dacă odinioară casele cu curte erau la mare căutare, în prezent oferta şi cererea pentru acestea a scăzut dramatic, în „top” rămânând curţile din zona centrală, cu suprafeţe de 300 – 500 mp, şi cu imobile demolabile. Din păcate, oferta pentru asemenea terenuri este aproape zero.
Singurul segment în care se mai tranzacţionează mai bine este cel al închirierilor, segment ce se va revigora din nou din luna septembrie, odată cu începerea şcolilor. Garsonierele pot fi închiriate contra sumei de 100 – 150 euro/lună, în timp ce apartamentele cu două camere vor putea fi închiriate cu 150 – 200 euro/lună. Tot din septembrie se aşteaptă şi o mică revigorare a vânzărilor, cu toate că există temerea celor cu bani de a investi în imobiliare. „Ceea ce este acum pe piaţă ca preţuri nu va atinge nici valoarea din 2007, dar nici nu va fi mai rău, cu toate că acum este cel mai bun moment pentru a investi în imobiliare”, a mai spus Gelu Brebenel.

Tarifele practicate pentru locuinţele din Giurgiu:

Zona Istru – garsoniere: începând cu 8000 euro
Zona Tineret – Oinac – garsoniere în imobile de garsoniere: 10 000 – 12 000 euro

Garsoniere în imobile cu apartamente: 15 000 – 19 000 euro
Apartamente cu două camere: 15 000 – 17 000 euro
Apartamente cu trei camere: de la 20 000 euro

Zona centrală : garsoniere de la 18 000 euro
                     Apartamente cu două camere: de la 20 000 euro
                     Apartamente cu trei camere: de la 22 000 euro
Şoseaua Bucureşti : garsoniere de la 20 000 euro
                                 Apartamente cu două camere de la 30 000 euro
                                Apartamente cu trei camere de la 45 000 euro
Zona Policlinică : garsoniere de la 15 000 euro
Apartamente cu două camere: de la 18 000 euro
Apartamente cu trei camere: de la 21 000 euro

Preţul caselor cu curte variază, în funcţie de zonă, de la 300 la 600 de euro pentru un metru pătrat.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite