GIURGIU / Cursuri de limbă chineză la "Tudor Vianu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul giurgiuvean „Tudor Vianu” este printre puţinele instituţii de învăţământ din ţară în care au loc cursuri de limba chineză. Pe lângă cei 28 de elevi ai clasei a XI-a D care primesc notă în catalog pentru acest opţional, alţi aproximativ 70 de elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani studiază cultura şi civilizaţia statului asiatic în afara orelor de curs.

Iniţiativa acestor cursuri inedite i-a aparţinut profesoarei Anca Niculae, aceasta reuşind cu sprijinul conducerii liceului „Tudor Vianu” şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean să înfiinţeze în toamna anului 2003 primele cursuri opţionale de limba chineză.
„M-am îndrăgostit de limba şi cultura acestei ţări în anul I de facultate. Chiar dacă n-aveam habar cu ce se mănâncă limba chineză, am optat pentru ea datorită profesoarei Ileana Hogea-Velişcu, care semăna foarte mult cu mama mea” spune Anca Niculae care nu a regretat alegerea făcută. A studiat intens cinci ani, absolvind cu dublă specializare: română şi chineză.
„Primele cursuri opţionale de limba chineză le-am ţinut în anul 2003, atunci când au fost formate două clase la «Vianu». În paralel am început să lucrez şi cu alţi elevi în afara orelor de curs” susţine profesoara. Chiar dacă aceste cursuri au fost sistate în 2007, Anca Niculae a continuat să lucreze în afara orelor de curs.
Anul trecut, împreună cu sprijinul noii conduceri a liceului dar şi a elevilor de la a XI-a D, cursurile au fost reluate. „Acum predau limba şi literatura chineză la o singură clasă. Cei 28 de copii au frecventat încă din clasa a IX-a cursurile ţinute de mine în timpul liber şi au dorit foarte mult să studieze această limbă şi într-un cadru oficial” spune Anca Niculae.

Invitaţi la o recepţie de Ambasada Chinei în România
Din 2003 şi până acum, liceul a fost vizitat de trei ori de reprezentanţi ai Ambasadei Chinei la Bucureşti, în două dintre cazuri fiind prezent inclusiv ambasadorul statului asiatic în România. Liceul a primit din partea acestei instituţii manuale şi cărţi în limba chineză precum şi obiecte tradiţionale cu ajutorul cărora a fost amenajată o sală de clasă.
Doi dintre foştii elevi ai profesoarei Niculae au continuat să studieze această limbă şi la facultate. În acest moment, alţi doi tineri giurgiuveni vor să le calce pe urme. „Copiii sunt fascinaţi de această cultură. Pe lângă scris şi citit, au ocazia să înveţe lucruri inedite despre cultura şi civilizaţia chineză” menţionează Anca Niculae, cea care spune că cei care vor studia intens această limbă au ocazia ca, pe lângă burse în China, să se îndrepte spre diplomaţie, artă sau translatori.
Pe 24 februarie, Anca Niculae şi elevii săi au fost invitaţi să ia parte la o recepţie organizată de ambasada Chinei în România. Invitaţia vine de la excelenţa sa, ambasadorul Liu Zeng Wen, recepţia fiind dată pentru a marca trecerea în Noul An Chinezesc.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite