GIURGIU: Coşul zilnic, mai sărac decât anul trecut
0Reporterii "Adevărul de Seară" au făcut un tur al pieţelor şi supermarketurilor din oraş. Paradoxal, în pieţele din Giurgiu, fructele importante sunt mai accesibile la preţ decât legumele autohtone, cum ar fi cartofii sau ceapa. Prin urmare, coşul zilnic al giurgiuvenilor a intrat la apă.
Giurgiuvenii au început să strângă cureaua şi când vine vorba de coşul
zilnic de alimente. Oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că preţurile la
fructe şi legume sunt de două ori mai mari faţă de începutul anului. Un
kilogram de cartofi variază între 1,5 şi 3 lei, iar pentru un kilogram
de mere româneşti, comercianţii scot din buzunarele cumpărătorilor chiar
şi 3 lei. Oamenii au ajuns să vâneze reducerile de preţ şi promoţiile
şi se mulţumesc cu produsele de proastă calitate.
Oamenii testează oferta minute în şir, la toate tarabele
comercianţilor pentru ca la sfârşit să cumpere mult mai puţin decât
şi-ar fi dorit. Cumpărătorii spun că preţurile din piaţă sunt prea mari,
inclusiv la legumele şi fructele româneşti.
“Foarte scumpe sunt toate. Nu se mai poate. A ajuns un kilogram de mere 3
lei. Nici produse de la noi nu mai putem să mâncăm, iau şi eu ce e mai
ieftin şi cumpăr în cantitate mai mică”, a spus Lenuţa Pătraşcu.
Nici cartofii nu mai sunt la fel de ieftini ca luna trecută. Preţul
pentru un kilogram de cartofi variază acum între 1,5 lei şi 3 lei, iar
giurgiuvenii aleg să-i cumpere pe cei mai ieftini, aşa rămânându-le bani
şi pentru alte produse.
„Sunt foarte mari preţurile, mă tot uit şi nu ştiu ce să fac, de unde
să cumpăr. Au crescut peste noapte. Să dai 3 lei pentru un kilogram de
cartofi este prea mult. Nici de merele româneşti nu poţi să te atingi.
Mă uit să iau merele cele mai ieftine, chiar dacă sunt veştejite şi mai
mici. La pensiile noastre, atât ne permitem”, a spus Venera Popa, o
pensionară de 65 de ani.
Portocale mai ieftine decât cartofii
În timp ce preţurile pentru produsele de bază au crescut atât de mult
încât îi sperie pe cumpărători, unii dintre comercinaţii din Piaţa
Centrală şi chiar magazine din oraş au decis să reducă preţul
portocalelor până la 2,5 lei, mai mult după-amiaza, giurgiuvenii care
ştiu regula pot cumpăra portocale chiar şi cu doi lei, la o calitate mai
slabă, ajungând chiar mai ieftine decât cartofii.
„Trufandalele”, prea scumpe pentru giurgiuveni
„Am cumpărat portocale cu 2 lei kilogramul, după-amiaza atunci când unii
comercianţi mai lasă la preţ. Mai ales că sunt vândute afară, în frig,
nu mai au aceeaşi calitate. Sunt mai mici, dar decât să nu mâncăm deloc,
luăm aşa”, a spus Ioana Stan, o altă cumpărătoare.
Pe tarabele comercianţilor au apărut încă de acum ridichiile şi salata
verde, însă cei mai mulţi dintre giurgiuveni rămân doar cu uitatul. O
legătură de ridichii costă aproximativ 2,5 lei, iar preţul pentru o
salată variază între 2,5 şi 3 lei.
Murături făcute-n casă, vândute la piaţă
Nea Vali este unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală care scoate la
vânzare încă din 1994, produse făcute de mâna lui, în propria casă. De
la ardei iute murat până la roşii în bulion şi varză murată, toate sunt
expuse pe taraba sa. Nu se plânge de criză şi spune că are chiar
clienţii săi fideli.
„Vin oameni care cumpără constant de la mine, iar preţurile sunt
aceleaşi ca anul trecut. Produsele sunt naturale, făcute de mine şi cei
care cumpără sunt mulţumiţi.”
PREŢURI GIURGIU:
Ceapă: 3 lei/kg.
Morcovi: 2,5 lei/kg.
Roşii: 6,5 lei/kg.
Castraveţi: 7 lei/kg.
Pâine: 0,8-1 lei/buc.
Ulei: 6,5-8 lei/l.
Orez: 5 lei/kg.
Carne de pui: 9 lei/kg.
Ceafă de porc: 20 lei/kg.