Fotbal cu zâmbetul pe buze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi au fost cumpăraţi de FC Astra la insistenţele lui Mihai Stoichiţă după un turneu întreprins în Austria. Trimişi la „satelit” pentru a se acomoda cu rigorile fotbalului românesc, brazilienii au impresionat încă de la primele partide în liga a II-a.

Aproape un secol le-a trebuit fotbaliştilor sud-americani să ajungă la Giurgiu. Atacantul Tiago Adan Fonseca (23 de ani) şi mijlocaşul William Douglas de Amorim (19 ani) sunt primii brazilieni din istoria fotbalului giurgiuvean, debutând vara trecută în Liga a II-a.
Ambii au început fotbalul pe stradă, în sud-estul Braziliei, la vârste fragede. Junioratul şi l-au făcut la echipe puternice din „ţara cafelei”. Tiago a fost legitimat la Corinthians, în timp ce William a jucat pentru Gremio. Cei doi s-au transferat ulterior la Arapongas, de unde au ajuns în România. „Fiecare brazilian care se apucă de fotbal visează la un moment dat să ajungă în Europa. Am semnat pentru cinci ani cu FC Astra şi sperăm să debutăm din sezonul trecut în prima ligă. Până atunci dăm totul pe teren pentru actuala echipă” spun cei doi.

Tiago şi-a adus soţia în Giurgiu

Cu 10 goluri marcate în acest sezon, Tiago este noul „bombardier” al echipei de la malul Dunării. Conaţionalul său, William, a înscris la rândul său 5 goluri şi este unul dintre cei mai buni pasatori ai Astrei II. Cei doi au devenit indispensabili echipei, fapt confirmat şi de oficialii echipei giurgiuvene.
„Ne place în Giurgiu. Este un oraş frumos cu oameni de treabă” afirmă William cel care spune că puţinul timp liber şi-l petrece plimbându-se sau jucându-se pe calculator. Asta când nu vizitează familia Fonseca. „William vine pe la noi frecvent. Luăm masa împreună pentru că soţia mea găteşte foarte bine” zâmbeşte Tiago, celălalt brazilian pentru care acomodarea a fost mai uşoară după ce „jumătatea” sa, Taniana, a venit în România. Cei doi soţi locuiesc într-un apartament pus la dispoziţie de FC Astra. „Aveam 19 ani când m-am căsătorit. Nu este o modă în Brazilia ca să te căsătoreşti devreme, dar în cazul nostru a fost ceva normal pentru că ne iubim” afirmă atacantul care şi-a tatuat pe antebraţul stâng numele soţiei alături de mesajul „Amor Eterno”. Fonseca mai spune că adoră să meargă la shopping împreună cu soţia şi să se relaxeze urmărind un film bun.

Au învăţat singuri limba română

Cele mai mari probleme întâmpinate de brazilieni în momentul sosirii în România au fost legate de limbă şi de climă. Atenţia şi răbdarea i-a făcut să „prindă” cuvintele de la colegi sau de pe stradă şi nu prin meditaţii. În mai puţin de un an, William şi Tiago pot discuta în româneşte fără probleme. „La început a fost greu pentru amândoi. Nu înţelegeam limba şi nu puteam comunica decât prin semne. Iarna a fost şi mai greu pentru că nu eram obişnuiţi cu frigul. De unde venim noi, temperaturile nu sunt mai mici de 13 grade nici măcar iarna” susţine William.
Chiar dacă le este dor de cei dragi pe care i-au lăsat în ţară, brazilienii Astrei spun că vorbesc în permanenţă cu aceştia prin intermediul programului Skype.
 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite