Fost spital, azil de bătrâni doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrelor medicale li s-a oferit varianta de a lucra în alte unităţi din judeţ, dar o parte dintre acestea au ales Capitala. Spitalul din Ghimpaţi a fost transformat, de la 1 aprilie, în cămin de bătrâni, însă primarul comunei spune că n-are banii necesari pentru reabilitarea şi dotarea viitorului azil.

Deşi părea bătută în cuie, tranformarea Spitalului de la Ghimpaţi în cămin pentru bătrâni, mai are mult până să devină certitudine. Primarul comunei, Constantin Cărăpănceanu, nu a semnat încă contractul cu Ministerul Muncii prin care ar fi trebuit să primească bani doar pentru cheltuieli curente pentru un număr de 34 de angajaţi, care ar fi trebuit să rămână în forma iniţială.

Dintre medici şi asistente au rămas doar paznicii

„Nu am fost de acord cu statul de plată propus şi din această cauză nu am semnat. Din personalul existent voi păstra doar şase oameni care se vor ocupa de pază, restul au mers la redistribuire, mă refer la medici şi asistente, iar o parte din personalul auxiliar a ales şomajul. Vor rămâne în şomaj până când va fi dat drumul căminului de bătrâni. Nu mă pot minţi singur că am bani să reabilitez clădirea”, a spus Constantin Cărăpănceanu, primarul comunei Ghimpaţi.
Medicii şi asistentele care şi-au desfăşurat activitatea la Spitalul din localitate au posibilitatea să aleagă unul dintre spitalele din judeţ, acolo unde există posturi vacante.
„S-a afişat lista cu locuri vacanate din spitalele din judeţ, astfel că ei au avut posibilitatea să aleagă. De exemplu, în judeţ avem aproximativ 120 de posturi de asistenţi. Posibilităţi sunt şi pentru medici, asistenţi şi infirmieri, depinde de ce a ales fiecare. Cu oferta din judeţ, am putea acoperi toate posturile de la Ghimpaţi. Unii au ales să-şi deschidă cabinete medicale în alte zone, în alte judeţe, în funcţie de cum a considerat fiecare că e mai bine”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, Paul Marinescu, Directorul Direcţiei de Sănătate Publică.
Cristina Oprea este medic de aproape 20 de ani şi spune că în urma restructurării va lucra în spitalul din Giurgiu până va reuşi să-şi găsească un post care să o mulţumească, în Bucureşti.
„Am o specialitate în medicină de urgenţă. O să lucrez la Giurgiu, chiar dacă asta înseamnă mai mult drum pentru mine. Ghimpaţi era mai aproape de Bucureşti. Până voi găsi un post în Capitală voi merge la spitalul din Giurgiu”, spune Cristina Oprea, fost medic la Spitalul din Ghimpaţi.

Salvarea: fondurile europene sau guvernamentale

Căminul de bătrâni va fi pus în funcţiune după ce vor fi reabilitate cele două pavilioane de pediatrie şi boli interne, inclusiv blocul alimentar, iar acest lucru va fi posibil doar prin accesarea unor fonduri europene.
„Acum se fac studii de fezabilitate şi lucrăm pentru realizarea proiectului de reabilitare-modernizare a căminului de bătrâni. Este imposibil să aduci bătrâni în clădirea actuală. Este într-o stare jalnică. Nu ştiu exact de unde voi găsi banii necesari, fie din fonduri guvernamentale, fie din fonduri europene”, a mai spus primarul comunei Ghimpaţi.
Capacitatea azilului va fi de 90 de paturi, acesta urmând să deservească cei 25.000 de locuitori din cele şapte localităţi arondate comunei.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite