Focurile necontrolate, coşmarul pompierilor giurgiuveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu anotimpul estival s-au înmulţit şi incendiile de vegetaţie. Cele mai multe dintre acestea reprezintă arderi necontrolate provocate chiar de proprietarii terenurilor spre exasperarea pompierilor care bat zilnic zeci şi chiar sute de kilometri pentru a izola incendiile.

Din luna mai şi până în iunie, pompierii giurgiuveni au stins 82 de incendii necontrolate de vegetaţie faţă de 8 în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, în iulie s-au adunat până acum aproximativ 40 de intervenţii de acest gen.

Cele mai multe incendii necontrolate au avut loc în localităţile Iepureşti, Giurgiu, Bolintin Vale şi Ghimpaţi.

„Este dificil să faci câteva drumuri în judeţ pe zi doar ca să stingi o vegetaţie care a fost incendiată intenţionat. Se consumă foarte multă motorină, iar autospecialele se defectează uneori din cauza terenurilor accidentate. Poate că în acelaşi timp avem un caz mai important la care să nu putem ajunge” susţine purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Gabriela Olexiuc.

Aceasta susţine că pentru o intervenţie de 80 de kilometri (dus-întors) numai drumul parcurs face să se consume peste 30 de litri de motorină. În situaţia în care intervenţia durează peste o oră, consumul de combustibil creşte considerabil.

Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă este indiferent

Din cauza bugetului mic alocat în acest an, fiecare litru de motorină este important. Salvarea vine din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi a Consiliului Judeţean. Dacă primii alocă motorină din rezerva proprie, CJ-ul se ocupă de repararea gratuită a autospecialelor.

Reprezentanţii ISU se plâng că nu primesc suficient sprijin din partea serviciilor voluntare de urgenţă din judeţ care nici măcar nu răspund la telefon atunci când apare o problemă cu incendiile de vegetaţie.

„Sunt doar câteva servicii cu care avem o colaborare foarte bună, restul nici măcar nu răspund la telefon. În loc să ne informeze ei, în multe cazuri se întâmple să afle diferite lucruri de la noi. Sunt unii preşedinţi ai acestor servicii voluntare care nici măcar nu participă la întâlniri şi cursuri” susţine Gabriela Olexiuc.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite