Florin Antoniu îi învaţă pe copiii giurgiuveni tainele actoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Antoniu a intrat la regie din prima
Florin Antoniu a intrat la regie din prima

În ultimii doi ani, Florin a regizat zeci de spectacole puse în scenă atât în ţară cât şi în străinătate. În prezent predă arta actorului la nouă grupe de copii de la Palatul Copiilor din Giurgiu

Regizorul Florin Antoniu a fost fascinat de actorie încă din adolescenţă. Bunica sa a fost cea care i-a spus că are talente actoriceşti şi că ar fi păcat să nu aleagă această profesie. Zis şi făcut! Tânărul s-a înscris la Facultatea de Actorie „Luceafărul” din Bucureşti, fiind elevul profesoarei Sanda Manu. Numai că după nici un an de zile actorul a renunţat.
„Doamna Manu a fost cea care mi-a spus că actoria nu este pentru mine. Mi-a zis sec...«nu eşti nici frumos ca Florin Piersic şi nici talentat ca Gheorghe Dinică, aşa că fă-te regizor că e mai bine»” ne mărturiseşte Florin.
Acesta a susţinut şapte ani la rând examen la IATC şi de fiecare dată a fost respins. Asta la făcut să asculte sfatul menorului său şi să se pregătească pentru a deveni regizor.

Regizor din prima

Florin Antoniu a susţinut examen de admitere la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie Bucureşti, specializarea regie de teatru, unde a intrat din prima. Atunci a realizat că profesoara Manu a avut dreptate când l-a îndrumat să se facă regizor.
„După terminarea studiilor am venit în Giurgiu şi m-am angajat la Teatrul «Tudor Vianu» unde am lucrat aproape opt ani de zile. Am regizat spectacole îndrăgite foarte mult de publicul giurgiuvean” spune Florin.
Printre piesele regizate de Florin se numără „Cowboy”, scrisă de Tudor Popescu, „Proştii sub clar de lună” scrisă de Teodor Mazilu, dar şi „Domnişoara Julie” de August Strindberg, acesta din urmă fiind jucat la Festivalul Naţional de Teatru „I.L.Caragiale” de la Iaşi, desfăşurat în anul 1996.
După ce a făcut furori în Giurgiu, Florin s-a angajat la Teatrul de Stat din Oradea, unde a regizat trei spectacole emblematice pentru cariera sa de până atunci: „Steaua fără nume”, „Cameristele” şi „Exerciţii de dicţie pentru câinii fără stăpân”.  După Oradea a urmat Reşiţa, oraş în care Florin Antoniu a lucrat doi ani de zile ca regizor, la Teatrul „G.A.Petculescu”.

După pelerinajul prin ţară, Antoniu s-a întors la Giurgiu

„M-am întors în Giurgiu sperând că pot face teatru aici, dar nu a fost să fie nu am reuşit decât să mă însor” mai spune Florin.
În prezent acesta predă arta actorului la Palatul Copiilor Giurgiu, la nouă grupe formate din 70 de copii.
„Din fericire micuţii sunt atraşi de artă şi de teatru cu precădere, ceea ce este un câştig pentru viitorul nu prea luminos pe care îl întrevăd. Îi învăţ să se cunoască pe ei, pentru că sistemul curicular de învăţământ nu le oferă posibilitatea de a-şi etala personalitatea” ne mărturiseşte regizorul.
Florin Antoniu îi antrenează pe copii să fie stăpâni pe ideile lor şi să nu le fie frică să greşească, pentru că, după cum spune el, „greşeala e cel mai bun profesor”.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vroiaţi să fiţi dacă nu alegeaţi regia?                                                                                                                                                                                                „Dacă nu eram regizor mă făceam emigrant, deoarece doar teatrul mă mai ţine legat de ţara asta”

Care este mândria dumneavoastră?                                                                                                                                                                                                          „Mă mândresc cu faptul că am reuşit să pregătesc pentru facultate doi tineri actori: Cosmin Seleş de la «Divertis» şi Ramona Băl care acum este actiţă în Franţa”

Ce-i place?
„Răspunsul e simplu! Îmi place să regizez. Vezi piesele cum cresc ca un copil...embrionul este textul dramatic, iar acesta creşte până ajunge la piesa propriu-zisă”

Ce nu-i place?
„Nu-mi place prostia oamenilor. Fac urticarie la stupiditate. Nu-mi plac oamenii falşi, ipocriţi şi prefăcuţi”


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite