Florea Melencu - de 60 de ani, frizerul giurgiuvenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare zi are zeci de clienţi, unii au îmbătrânit odată cu el, iar alţii fac parte din cea de-a treia generaţie a familiilor clienţilor săi. Îi trec pragul de la primar până la generali de armată, ingineri şi alte personalităţi marcante ale oraşului Giurgiu.

La cei 72 de ani pe care îi are acum, Florea Melencu continuă să-şi practice meseria cu aceeaşi plăcere ca acum 60 ani.

Îmbrăcat într-un halat de un alb imaculat, giurgiuveanul îi primeşte pe toţi cei care-i trec pragul cochetei sale frizerii cu zâmbetul pe buze.

Giurgiuveanul practică meseria de la vârsta de 12 ani. A absolvit primele cinci clase de şcoală generală şi din cauza sărăciei şi a greutăţilor pe care le întâmpinau cu toţii după război s-a văzut nevoit să-şi caute de lucru. Şi-a continuat şcoala şi a absolvit opt clase.

„În 1947, după război, vremurile erau grele, era sărăcie, noi eram şase acasă şi trebuia să fac ceva ca să ne fie bine mie şi familiei mele. Iniţial am vrut să mă angajez la şantierul naval, dar am mers prea târziu. Unchiul meu era frizer şi aşa am ales şi eu frizeria”, povesteşte Florea.

Şi-a încercat norocul la cooperativă însă pentru că era prea mic a fost nevoit să lucreze ca ucenic de frizer mai bine de trei ani.

„Şi atunci ca şi acum, trebuia să ai pe cineva pentru că altfel nu erai luat în seamă, eu aveam doar 12 ani. M-au luat ucenic şi am muncit serios.

Aveam pauză de masă doar o oră şi eram chemat repede la lucru”, mai spune frizerul.
Unchiul său a fost cel care l-a ajutat să-şi formeze mâna şi să capete experienţă. A început să înveţe meserie tunzând lustrangii de pe stradă, bătrânii şi pe cei fără posibilităţi fără să câştige vreun ban.

În 1955 a devenit frizer cu drepturi depline şi de atunci a continuat să aibă grijă de lookul giurgiuvenilor. Tânărul frizer de atunci şi-a câştigat rapid clientela astfel că în fiecare zi îi treceau pragul peste 30 de giurgiuveni.

A fost responsabilul celei mai mari frizerii din Giurgiu, al cărei sediu era pe strada Gării şi unde lucrau 22 de frizeri. Din 1951 până în urmă cu şapte ani a lucrat în cadrul Cooperativei, iar de atunci are propria frizerie.

Frizerul primarului

Clienţii au îmbătrânit odată cu el, ba chiar acum vin să se tundă la el a treia generaţie din familiile celor pe care i-a tuns de-alungul a zeci de ani. Nu duce nici acum lipsă de clienţi, îi trec pragul de la generali de armată, ingineri şi chiar primarul Lucian Iliescu se aşează cu încredere pe scaunul său.

„Au venit şi vin să se tundă la mine oameni de vază ai oraşului. Chiar şi primarul oraşului vine să se tundă aici şi preşedintele consiliului judeţean Dumitru Beianu s-a tuns la mine”, mai spune giurgiuveanul.

Florea recunoaşte că în meseria sa cel mai greu i-a fost să tundă copiii şi asta pentru că sunt destul de neastâmpăraţi.

Ca să-i facă să stea cuminţi şi să nu se sperie, are în ultima vreme, un papagal de jucărie cu care-i distrează pe cei mici.

PROFIL
Nume: Florea Melencu
Data naşterii: 30 noiembrie 1939, oraş Giurgiu, judeţul Giurgiu
Studii: specializare frizer în cadrul Cooperativei Higena
Familie: văduv, doi băieţi:  Marius(jandarm), Paul(deţine o patiserie)


Întrebări şi răspunsuri
Dacă ar fi să o luaţi de la început aţi alege aceeaşi meserie?
Da, am făcut această meserie cu plăcere chiar dacă la început am ales-o din cauza sărăciei. Mi-a plăcut foarte mult să fiu frizer şi tocmai din acest motiv am avut şi foarte mulţi clienţi.
Ce este cel mai important în relaţia cu clientul?
Seriozitatea şi respectul sunt foarte importante. Am avut şi am clienţi „de vază” ai oraşului dar şi oameni săraci. Important este să îl respecţi pe fiecare şi să ştii să dai locul fiecăruia. În frizerie, nu contează că unul e sărac şi altul bogat, toţi sunt la fel de importanţi.

Ce-i place
Giurgiuveanul se declară un împătimit al pescuitului. Şi-a creat o adevărată trusă, cu peste zece lansete şi undiţe speciale, iar duminica evadează în mijlocul naturii ca să se relaxeze. La fel de mult îi place vănătoarea, iar în tinereţe mergea în partide organizate de vânătoare.
Nu-i place
Frizerul recnoaşte că nu-i plac oamenii mincinoşi şi tinerii teribilişti lipsiţi de respect faţă de cei din jur. Nu este pasionat de fotbal şi nici de politică.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite