Firma care demola turnul de la Spitalul Judeţean nu avea autorizaţiile necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta în cazul tânărului decedat în accidentul de muncă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, Alexandru Căciulan, se apropie de final. Concluziile la care au ajuns inspectorii ITM sunt surprinzătoare. Vinovaţii de moartea lui sunt pasibili de închisoare pentru omor din culpă, dar pot primi, totodată, amenzi usturătoare de la inspectorii ITM Giurgiu.

Moartea tânărului Alexandru Căciulan, în incidentul de la Spitalul Judeţean Giurgiu, a fost anchetată şi de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Giurgiu. La finalizarea anchetei, aceştia au constatat o serie de nereguli, mare parte dintre acestea fiind „recidive” ale unui control efectuat cu ceva timp în urmă, la aceeaşi firmă EuroGroup SRL Giurgiu. Conform declaraţiilor lui Petre Savelie, director al ITM Giurgiu, neregulile găsite se referă la inexistenţa instructajului de protecţia muncii înainte de începerea lucrării. De asemenea, nu au fost evaluate riscurile lucrării, zona nu era semnalizată corespunzător, echipamentul de protecţie lipsea, cu excepţia căştii.

Au încercat să demoleze turnul cu o basculantă

„În asemenea cazuri, legea prevede ca la locul lucrării, lângă muncitori, să fie prezenţi maistrul şi inspectorul intern responsabil cu protecţia muncii”, declara Petre Savelie. Mai mult, înainte de producerea nefericitului incident, fusese folosită, fără reuşită, însă, pe post de contragreutate o basculantă încărcată cu cărămizi, cu ajutorul căreia s-a încercat demolarea turnului-coş prin tragere cu un cablu, în condiţiile în care la interior existau muncitori care efectuau alte operaţiuni.
„Cea mai mare vină a conducerii unităţii, implicit a directorului Andrei Alexandru, o constituie faptul că nu avea autorizaţie pentru demolarea acelui obiectiv, autorizaţie care se eliberează de către Inspectoratul de Construcţii Industriale şi Civile, după cum am fost informat de către directorul acestei instituţii, Petre Bărdăune”, a mai declarat Petre Savelie.

Cei prezenţi la locul incidentului nu aveau făcut instructajul de protecţia muncii

Pe de altă parte, în cadrul anchetei, atât Vasile Tabacu, director adjunct al SC EuroGroup SRL, cât şi Pompiliu Murgă, şeful serviciului comercial, ar fi declarat, conform spuselor lui Petre Savelie, că nici lor personal nu le fusese făcută instruirea pentru lucrarea în cauză, de către Paul Dumitru. Acuzaţiile acestea au fost infirmate de Andrei Alexandru, care a declarat că la această dată Vasile Tabacu se află încă în stare de şoc, nefiind capabil să comunice cu cei din jur.
Pentru toate neregulile constatate, amenzile ce pot fi aplicate de inspectorii ITM pot însuma multe sute de milioane de lei vechi, poate chiar de ordinul a un miliard. Mai mult,şeful ITM Giurgiu mai afirma că cei care ar putea fi găsiţi vinovaţi sunt pasibili chiar de închisoare, pentru omor din culpă.

Acuzaţiile celor de la ITM sunt de domeniul fantasticului pentru directorul EuroGroup

Directorul SC Euro Group SRL, Andrei Alexandru, s-a declarat surprins de faptul că, până în prezent, nu i-au fost aduse la cunoştinţă aceste rezultate ale anchetei, reporterii Adevărul fiind cei care l-au informat despre acestea. „Nu cred că este deontologic din partea domnului inspector şef al ITM, să prezinte rezultatele anchetei în presă, înainte de a ne fi aduse la cunoştinţă şi nouă, ca parte implicată în anchetă. Din ceea ce cunosc eu, domnul Tabacu nu are cum să dea declaraţii, şi nici domnul Murgă nu a făcut aşa ceva. Cât despre declaraţia şefului ITM, nu pot spune decât că domnia sa s-a antepronunţat, şi că cele afirmate ar putea influenţa martorii. Iar faptul că ancheta nu este finalizată o demonstrează că în cursul ultimelor zile am fost nevoiţi să mai depunem documente. Din păcate, mă tem că sunt şi alte interese la mijloc, iar până la final, eu tot mai am încredere în organele de anchetă”, a mai declarat Andrei Alexandru.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite