Giurgiu: Farmaciile din judeţ, copleşite de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza faptului că nu sunt plătite la timp de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Giurgiu, farmaciile au acumulat datorii uriaşe la furnizorii de medicamente.

„Ultima lună decontată a fost aprilie 2010. În aceste condiţii nu cred că există farmacie în judeţ care să o ducă bine. Problemele cele mari apar la furnizori pentru că nu mai reuşim să plătim la timp. Unii ne înţeleg, însă alţii refuză să ne mai livreze medicamente sau chiar ne acţionează în instanţă pentru neplată” a declarat astăzi pentru „Adevărul de Seară” Elena Păun, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Giurgiu.

Cea mai gravă situaţie se întâlneşte în mediul rural, acolo unde aproape toate farmaciile sunt în pragul falimentului. Maria Cezar, farmacistă în comuna giurgiuveană Săbăreni, a povestit pentru „Adevărul de Seară” că farmacia pe care o conduce a fost dată în judecată pentru neplată de două dintre firmele care furnizează medicamente. „Avem două procese pe rol şi ne pregătim de-al treilea. Nu ne mai înţelegem cu furnizorii pentru că nu i-am mai plătit de-un an. De unde să plătim dacă nu primim la timp banii de la CAS? Nimeni nu mai vinde pe vorbe” afirmă Maria Cezar care spune că în acest moment mai lucrează cu un singur furnizor.

Dacă şi acesta din urmă va înceta colaborarea, femeia susţine că va închide farmacia sau o va vinde. „Mă gândesc serios să renunţ. Nu mai am curaj să o iau de la capăt”. Femeia spune că singura soluţie este legată de banii de la CAS. „Vreau ca banii să fie plătiţi la timp ca să scap de corvoadă. Din cauza grijilor, nici măcar nu mai reuşesc să adorm”.

Directorul general al CAS Giurgiu, Florentina Popescu, afirmă că instituţia pe care o reprezintă, a plătit, de curând, către cele 52 de farmacii cu care instituţia are contract, suma de 2,3 milioane de lei, aferentă lunii aprilie a anului trecut. Directorul susţine că a existat buget doar pentru primul trimestru din 2011. „CNAS lucrează la elaborarea bugetului şi intenţionează ca, după aprobare, să putem plăti în fiecare lună farmaciile. Sperăm că vom putea achita şi restanţele şi că vom ajunge la termenul legal de plată de 180 de zile.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite