Fac bani de pe urma animalelor. Cine sunt afaceriştii care investesc în struţi, cai, vipere şi porumbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta "afacerilor cu animale" din judeţul Giurgiu (INFOGRAFIE Bogdan Vladu)
Harta "afacerilor cu animale" din judeţul Giurgiu (INFOGRAFIE Bogdan Vladu)

Unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară, Giurgiu a reuşit să atragă o serie de investitori care au dezvoltat afaceri cu animale. Printre cele mai importante investiţii se numără ferma de struţi de la Răsuceni, centrul de echitaţie de la Adunaţii Copăceni dar şi „fabrica” de vipere de la Băneasa.

Cea mai cunoscută afacere cu animale din judeţul Giurgiu este fără îndoială ferma de struţi „Suraki” din localitatea Răsuceni. Înfiinţată în anul 2005 de către basarabeanul Veceslav Suraki (57 de ani), ferma se întinde pe 300 de hectare şi este specializată în creşterea şi abatorizarea struţilor.

Este singura fermă autorizată din România şi singura din Europa care deţine un abator. Carnea şi ouăle de struţ ajung în hypermarketurile şi restaurantele din ţară, intrând de curând şi pe piaţa europeană.

Actualmente în ferma afaceristului basarabean cresc peste 300 de struţi, complexul cuprinzând pe lângă ferma propriu-zisă un abator, câte o secţie de carmangerie şi prelucrare a pieilor tăbăcită precum şi o secţie de epurare şi incinerare.

Fiul lui Dumitru Tinu creşte vipere la Băneasa
Andrei Tinu (26 de ani), fiul regretatului jurnalist Dumitru Tinu, a intrat în afaceri anul trecut chiar în judeţul Giurgiu.

Alături de patru prieteni, acesta a închiriat o parte a clădirii fostului Institut de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID) Băneasa, locaţie în care creşte aproximativ 100 de vipere cu corn pentru recoltarea veninului.

Andrei Tinu

Andrei Tinu recoltând venin de la o viperă (foto: andreitinu.wordpress.com)

Deosebit de căutat pe piaţa farmaceutică, veninul viperin poate aduce crescătorului venituri considerabile dacă acesta se îngrijeşte de afacere.

Cu toate că a fost la un pas de moarte după ce a fost muşcat de una dintre reptile, pe 26 noiembrie, în timp ce încerca să îi extragă veninul, Andrei Tinu spune că nu renunţă la afacere.

„Regatul Cailor” din Adunaţii Copăceni
Printre afacerile celui mai bogat giurgiuvean, Gheorghe Cruceru (43 de ani), se numără şi centrul de echitaţie „Regatul Cailor”, singurul din judeţ şi printre puţinele din ţară.

Gheorghe Cruceru deţine centrul de echitaţie "Regatul Cailor" (FOTO: regatulcailor.ro)

Centrul de echitaţie aparţine afaceristului Gheorghe Cruceru (foto: regatulcailor.ro)

Acesta este amplasat în comuna Adunaţii Copăceni (satul Varlaam) pe o suprafaţă de 6,5 hectare şi a fost construit de Gheorghe Cruceru pentru că este pasionat de echitaţie.

„Regatul Cailor” dispune în permanenţă de aproximativ 20 de cai din rasele Lipiţan, Pur Sânge Arab sau Pur Sânge Englez de îngrijirea cărora se ocupă un personal calificat alături de instructori acreditaţi.

Pe lângă lecţiile de echitaţie, centrul oferă servicii de vânzare/cumpărare, transport şi chiar pensiune completă pentru cai.

Creşterea porumbeilor, costisitoare
O altă pasiune care a fost transformată în afacere este „columbofilia” sau creşterea porumbeilor pentru concursuri.

Zona de nord a judeţului Giurgiu (în special localitatea Floreşti-Stoeneşti) este recunoscută pentru numărul mare de crescători de porumbei. Aceştia sunt grupaţi în patru asociaţii şi investesc zeci de mii de lei pentru „voiajori”.

image

Andrei Vasile are porumbei de mii de euro

Dacă din afacerile cu struţi, cai sau vipere se pot scoate bani frumoşi, columbofilia este mult mai complicată deoarece majoritatea crescătorilor de porumbei, în goana după trofee, cheltuiesc mai mult decât reuşesc să vândă.

Spre exemplu, Adrian Vasile, un tânăr crescător din Floreşti-Stoeneşti susţine că cei 300 de porumbei pe care îi creşte îl costă anual aproximativ 20.000 de lei. „În cei şase ani de când cresc porumbei am investit peste 30.000 de euro” susţine Adrian Vasile.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite