EXCLUSIV: Liderul Sindicatului Fraternitatea al Penitenciarului Giurgiu, ameninţat cu executarea silită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Comoreanu nu a mai reuşit să plătească ratele la bancă timp de mai multe luni. Bărbatul, care a ieşit la pensie în iulie, nu a primit plăţile compensatorii şi nici pensia. Potrivit liderilor Fraternitatea, în aceeaşi situaţie sunt şi alţi lucrători din penitenciar, asupra acestora fiind făcute presiuni de către deţinuţii care vor să încheie afaceri cu telefoane.

Bugetul familiei Comoreanu s-a înjumătăţit într-un singur an, Adrian rămânând fără unele sporuri şi fără 25 de procente din salariu, iar apoi, ieşind la pensie, a rămas fără venit mai bine de trei luni. În acelaşi timp, salariul soţiei sale a scăzut cu 25% fiind tot bugetar.

Bărbatul s-a pensionat în iulie 2010, iar conform legii, banii vin abia după câteva luni. Odată cu plecarea sa din Penintenciarul Giurgiu, unde a ocupat funcţia de agent, tot conform legii ar fi trebuit să primească 12 salarii compensatorii.  „N-am primit niciun ban până acum. Am promisiuni că voi primi o parte din plăţi, luna aceasta, iar dacă nu se întâmplă, le-am spus celor de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor că îi dau în judecată”, spune el.

Rata cât bugetul familiei

În urmă cu câţiva ani, Adrian a făcut un credit bancar, rata fiind stabilită la 500 de euro. Sindicalistul precizează că pe atunci, un euro se vindea cu 3,40 de lei, iar venitul familiei se ridica la aproape 5.000 de lei, iar acum nu mai depăşeşte 2.500 de lei.

Comoreanu explică faptul că de la 1.700 de lei cât plătea băncii la început, rata a ajuns la 2.200 de lei,  şi nemai reuşind să achite ratele circa trei luni consecutiv, unitatea bancară vrea să ia măsuri. „ Am primit somaţii şi am fost ameninţat cu executarea silită. Sper să reuşesc să plătesc”, mai zice liderul Fraternitatea.

Adrian Comoreanu spune că pentru a se descurca apelează la rude şi la prieteni, pentru că în afară de datorii, are de întreţinut cinci copii. „ Cazul meu nu este singular, sunt şi alţi colegi de la Penitenciar care nu prea mai pot să-şi întreţină familiile”.

Puşcăriaşii „fac mişto” de lucrători

Legat de acest aspect, vicepreşedintele Sindicatului Fraternitatea, Ionuţ Mogâldea, ne-a spus că deţinuţii au început să facă propuneri gardienilor din cadrul Penitenciarului Giurgiu, pentru a le procura telefoane sau pentru a le crea anumite privilegii.

„Există presiuni din partea deţinuţilor pentru ca lucrătorii să le accepte propunerile. Se vehiculează 1.200 lei pe care deţinuţii sunt dispuşi să le dea pentru un telefon. Este o batjocură din partea persoanelor private de libertate. Oferă sume mai mari decât salariile noastre sperând că aşa colegii vor ceda. Pănă acum( anul acesta, n.r.) nimeni nu a acceptat propunerile deţinuţilor mai ales că dacă sunt prinşi, rămân fără loc de muncă dar pot face şi până la nouă ani de închisoare”, a declarat pentru „Adevărul de Seară”, Ionuţ Mogâldea.

În 2009, s-a înregistrat un singur caz în care un gardian din Penitenciarul Giurgiu a introdus telefone în instituţie pentru deţinuţi, iar bărbatul a rămas fără slujbă.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite