ECO 12 giurgiuveni se încălzesc de la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

144 de persoane au depus cereri de finanţare la Agenţia pentru Protecţia Mediului, în cadrul programului „Casa Verde”Dintre solicitanţi, 12 au primit deja banii pentru montarea panourilor solare, alte 42 de dosare aflându-se pe ultima sută de metri pentru aprobarea sumelor.

Dan Buga este unul dintre giurgiuvenii care a profitat de programul „Casa Verde” şi care se declară foarte mulţumit. Spune că n-a fost împiedicat de birocraţie, dosarul fiindu-i aprobat într-o lună de la depunere. A ales panourile solare pentru că i se par cele mai eficiente, iar investiţia sa nu a depăşit 5.000 lei.
„Am văzut acest sistem în Turcia. 95% dintre localnici aveau panouri solare şi atunci am aflat că sunt economice. Din martie până în octombrie nu mai e nevoie să folosesc boilerul şi astfel economisesc la facturi”, spune Dan Buga.
Lansat în iulie 2010, programul care vizează instalarea sistemelor de încălzire folosind energia regenerabilă prin panouri solare, centrale pe peleţi sau pompe de căldură, nu i-a lăsat indiferenţi pe giurgiuveni, mai ales că investiţia este suportată de stat, din Fondul pentru Mediu.
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Giurgiu, cea care se ocupă la nivel local de implementarea proiectului, a primit 144 de cereri de finanţare, suma totală solicitată ridicându-se la peste 830.000 lei, adică 65% din suma totală alocată judeţului nostru. Cei mai interesaţi de program s-au dovedit a fi locuitorii din oraş.

Sume nerambursabile

Pentru instalarea panourilor solare, suma rambursată este de maximum 6.000 de lei, aceeaşi valoare fiind valabilă şi în cazul instalaţiei de producere a energiei termice pe bază de peleţi. Suma suportată din fondul pentru mediu este mai mare în cazul pompelor de căldură, respectiv 8.000 lei.
Investiţia în Programul „Casa Verde” se face din buzunarul solicitantului, în primă fază, urmând ca banii să fie decontaţi după realizarea lucrărilor.

Până acum, la Giurgiu, au fost depuse 42 de dosare de decontare, în valoare de 126.000 lei. Şi-au recuperat sumele cheltuite 12 persoane fizice, cuantumul total al deconturilor fiind până acum de 58.969 lei.

Giurgiuvenii trebuie să se grăbească dacă vor să beneficieze de Programul „Casa Verde”. Suntem printre puţinele judeţe unde sumele repartizate nu s-au epuizat în totalitate şi din această cauză este posibil ca banii să fie redistribuiţi acolo unde există mai multe solicitări şi unde nu mai există fonduri. Scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite