GIURGIU: După 40 de ani, din nou pe scena Ateneului „Nicolae Bălănescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul profesor de muzică, compozitor şi dirijor giurgiuvean, Marian Mitea, a revenit în oraşul natal. Stabilit în urmă cu aproape patru decenii în Belgia, maestrul a pregătit o surpriză de proporţii iubitorilor muzicii de factură cultă. Acesta va urca pentru prima oară pe scena ateneului după reconstruirea acestuia.

Marian Mitea (67 de ani) conduce o delegaţie de 30 de persoane, cea mai mare parte dintre acestea făcând parte din corul „Sammartini” aparţinând Academiei de Muzică, Dans şi Artă Dramatică din Woluwe-Saint-Pierre.

„Sammartini” va susţine un concert în Ruse (14 aprilie) şi unul în Giurgiu (15 aprilie) alături de Orchestra Filarmonicii din Ruse şi corul „San Giorgio” din Giurgiu, reunit special pentru acest eveniment. În program vor fi lucrări de Antonio Vivaldi şi W. A. Mozart.

„Proiectul de a reuni pe aceeaşi scenă artişti din trei ţări a fost gândit în urmă cu mai mult timp, însă din diferite motive n-am reuşit să îl pun în practică până acum. Este un moment ideal pentru că atât eu cât şi colegii mei suntem în concediu” a declarat pentru „Adevărul de Seară” Marian Mitea.

Cetăţean de onoare al oraşului

La repetiţiile de dinaintea celor două concerte, profesorul a urcat din nou pe scena ateneului după foarte mulţi ani, declarându-se încântat de modul în care a instituţia de cultură a fost reconstruită. Marian Mitea a povestit cum, în perioada în care era elev al liceului „Ion Maiorescu”, clădirea adăpostea meciuri de box şi proiecţii cinematografice.

„Este un loc de calitate care merită să găzduiască multe evenimente culturale. Acum cincizeci de ani aici se ţineau meciuri de box şi se puneau filme. Cred că în acest moment şi-a regăsit adevărata menire”.

Cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu în anul 2007, Marian Mitea spune că în afara repetiţiilor şi a concertelor se va reculege la mormântul părinţilor şi se va reîntâlni cu foştii săi colegi de la „Ion Maiorescu”, promoţia din care a făcut parte împlinind în acest an 50 de ani de la terminarea liceului.

„Voi gestiona foarte bine timpul pe care îl am la dispoziţie pentru că nu am mai fost de trei ani în Giurgiu. Nu pot uita cum pe această scenă, pe când aveam 18 ani, am dirijat pentru prima oară la îndemnul profesorului Victor Karpis. Acela a fost momentul declanşator pentru mine. A fost ca o predare a ştafetei”.

Marian Mitea a absolvit Conservatorul din Bucureşti în anul 1966, şase ani mai târziu stabilindu-se în Belgia. Urmează studii la Conservatoarele din Bruxelles şi Mons devenind apreciat pentru valoarea sa. Din 1980 şi până la pensionarea survenită în 2009 a fost director al Academiei de Muzică, Dans şi Artă Dramatică din Woluwe-Saint-Pierre, o suburbie a Bruxelles-ului.

A susţinut mai multe concerte în diferite ţări europene, a organizat cursuri de vară şi a oferit burse de studiu pentru muzicieni români, efectuând totodată mai multe schimburi de experienţă între Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „Victor Karpis” din Giurgiu şi instituţii din Bruxelles.

MUZICĂ DE CALITATE: Concertul va avea loc vineri, 15 aprilie, la Ateneul „Nicolae Bălănescu” cu începere de la ora 19.00. Alături de cele două coruri şi de orchestra din Bulgaria, vor fi prezenţi soliştii Philippe Bruno, Pierre Brunello, Mamia Akhvlediani, Philippe Leblanc, Girgina Girginova şi Claudia Codreanu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite