Dunia Pălăngeanu, artista din „Cetatea San Giorgio”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitoarea a publicat mai multe volume de versuri, a condus Casa de Cultură „Ion Vinea” şi acum este preşedinte al Cenaclului Literar „Luceafărul”.

Despre „doamna Dunia”, cum o numesc toţi cei care o cunosc, scriitoarea Marga Dumitrescu Frasinu se spune că este un adevărat „brand al Giurgiului”.

Şi-a descoperit înclinaţia pentru creaţie încă din perioada şcolii generale. „Aveam propriul caiet de creaţie în care-mi strângeam poeziile şi prozele, încercările de roman”, povesteşte Dunia.
În 1968, profesoara de limba română a observat calităţile literare ale elevei sale şi a îndemnat-o să scrie. „Compuneam poezii şi cântece, urmam în paralel Şcoala de muzică la secţia vioară, baletul, gimnastica artistică, teatrul şi şi dansurile populare”, spune scriitoarea.

Timp de zece ani, Dunia s-a dedicat elevilor giurgiuveni, iar în 1985 a devenit referent pe educaţie continuă în cadrul Universităţii Populare de la Casa de Cultură „Ion Vinea”, iar 5 ani mai târziu primea recunoştinţa muncii sale, fiind numită director al instituţiei.
A compus „Imnul oraşului Giurgiu”

Primele poezii îi sunt publicate în revista Colegiului Naţional „ Ion Maiorescu” . Debutul editorial are loc în 1994 cu volumul de versuri „Scrisori provinciale” şi unul de proză intitulat „De vorbă cu îngerul meu păzitor”, iar în 2004 este distinsă cu medalia „Meritul Cultural”, la propunerea Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru contribuţii deosebite în promovarea culturii.

Acum este preşedinte al Cenaclului Literar „Luceafărul”, se ocupă de editarea unor reviste de cultură, dar şi de tipărirea volumului de versuri „Poemele Oraşului”. Tot ea a fost si autoarea versurilor „Imnului oraşului Giurgiu”, iar acum lucrează la volumul de versuri „La Turnul cu Ceas - Nopţi de poezie în Cetatea San Giorgio”.


Profil
Născută: 14 februarie 1954, Giurgiu
Studii: Institutul Pedagogic Giurgiu
Familie: căsătorită, doi băieţi

Întrebări
-    Aţi înfiinţat un ONG pentru sprijinirea tinerilor?
În 1996 am înfiinţat un centru pentru tineret, intitulat Asociaţia de Tineret „Ion Vinea”, care se ocupă de educaţia continuă, educaţie pentru sănătate, ecologie, sport şi crearea unor facilităţi pentru persoanele defavorizate, atât în mediul rural,  cât şi în cel urban.
-    Ce-i trebuie unui om să poată fi poet?
Un om are nevoie de un dar. Un poet nu se fabrică pe bandă rulantă. Nu poţi spune: „de mâine am să scriu un volum de versuri”.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite