Dumitru Aristide - stomatologul giurgiuvean căruia i-au trecut prin mână, în 30 de ani, peste 10.000 de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singurul dentist chirurg din oraş şi are grijă întotdeauna să alunge teama pacienţilor.

Cu toate că profesează ca stomatolog chirurg de mai bine de 30 de ani, pentru medicul Dumitru Aristide fiecare pacient are ceva aparte, iar atunci când reuşita tratamentului şi operaţiei se vede, acesta simte o satisfacţie care-l face să nu regrete că a ales această meserie.
„Nu am intrat într-un cabinet stomatologic decât după ce am terminat facultatea. Fratele meu, Ion Aristide, medic de familie în comuna Călugăreni a fost cel care mi-a insuflat pasiunea pentru medicină şi care m-a ambiţionat să aleg această profesie” spune chirurgul Dumitru Aristide.

De mic copil avea o îndemânare aparte

„Încă de mic copil, părinţii mei au descoperit că aveam o dexteritate aparte şi că eu faţă de alţi copii meşteream tot felul de lucruri prin curtea casei de la Hulubeşti” povesteşte medicul.
Cel care a văzut în Dumitru un viitor medic stomatolog a fost profesorul Dinu din liceu. După terminarea studiilor liceale, giurgiuveanul a dat examen la Facultatea de Stomatologie din Bucureşti, unde a fost admis din prima.
A absolvit facultatea în anul 1982. A lucrat ca medic stagiar timp de trei ani  la Giurgiu, doi ani în comuna Vedea şi un an la Şantierul Naval şi Şcoala nr.5 din municipiu. După stagiatură tânărul stomatolog a dat examenul de rezidenţiat şi s-a întors în Giurgiu, unde profesează şi în prezent.
„Deşi unii pacienţi îmi spun că ceea ce fac eu este o muncă dificilă ce implică responsabilitate şi răbdare, eu m-am obişnuit şi îmi fac meseria cu plăcere, pentru că sunt mulţumit atunci când un om este satisfăcut pe deplin de tratamentul pe care îl fac” mărturiseşte doctorul Aristide.

Cea mai grea operaţie: plastie la buză

Meseria de medic chirurg implică şi confruntarea cu cazuri mai grave decât extracţia unei măsele. În opinia doctorului Aristide, cea mai grea intervenţie chirurgicală pe care a avut-o a fost o operaţie de plastie la buză, pe care a făcut-o unui bărbat în vârstă de 55 de ani, care avea şi cancer.
Medicul spune că această formă de cancer se face de la expunearea excesivă la soare, sau din cauza căldurii pe care o emană fumul de ţigară, în special la bărbaţii care au obiceiul să o ţină permanent în colţul gurii. Astfel se formează o depresiune şi o leziune adâncă la nivelul buzei.
„A fost cea mai dificilă operaţie, a decurs în două etape. Mai întâi am extirpat tumora iar după aproape două luni am pus un lambou. Operaţia a fost un succes” mai spune chirurgul.
Concomitent cu tratamentul, Doctorul Aristide oferă pacienţilor explicatii legate de importanţa igienei orale, nu doar din punct de vedere estetic cât şi pentru sănătatea dinţilor. În opinia sa, rolul stomatologului este şi acela de a educa pacienţii pentru a preveni apariţia problemelor printr-o cât mai buna igiena orală.

Întrebări şi răspunsuri
După 30 de ani de carieră vă mai interesează studiile stomatologice?
Trebuie să fiu întotdeauna pus la punct în ceea ce priveşte studiul pentru meseria pe care o practic. Chiar dacă înaintez în vârstă mă interesează tot ceea ce este legat de tehnicile noi.

Ce pasiuni aveţi?

Pentru mine stomatologia este o pasiune. Îmi place la nebunie pescuitul, muntele şi în special să călătoresc în Grecia alături de familie.

Ce-i place?
Îmi place punctualitatea, informarea corectă a mea şi a pacienţilor care deschid uşa cabinetului şi comunicarea dintre oameni.

Ce nu-i place?
Urăsc minciuna, aroganţa şi tendinţa oamenilor de a încerca să arate că ştiu mai multe decât medicul. În acest mod este foarte dificil să cominic cu pacientul.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite