Doru Rusu, seminaristul care ia teatrul în serios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Rusu, un seminarist cu talent actoricesc
Doru Rusu, un seminarist cu talent actoricesc

Adolescentul de 18 ani face parte din echipa de teatru de liceeni “Ex Toto Corde” si pregăteşte două roluri importante, în “Titanic Vals” şi “Fiul Risipitor”

Dinainte de a merge la şcoală, Doru a primit, din partea părinţilor, o educaţie aleasă,  fiind dus chiar şi la emisiunile TVR pentru copii, pentru a-şi etala “talentele” de mică vedetă, care cânta şi recita poezii. El îşi aminteşte că la Tip Top Minitop a avut succes  cu şlagărul “O lume minunată”, compus de Mihai Constantinescu. Dar, când a crescut, a uitat  de toate aceste lucruri, fiind captivat de compania tovarăşilor de joacă.

“Stăteam foarte mult timp de vorbă şi de glume, în cartier, şi habar nu aveam noi de teatru sau de poezie. Mult timp îl pierdeam fără să facem ceva cu adevărat interesant”, îşi aminteşte tânărul. Totuşi, când era în clasa  opta, Doru a început să se simta atras de lecţiile de religie şi a ales să-şi continue studiile urmând seminarul teologic. “Doream să mă lămuresc ce este religia. Eram foarte curios să aflu cât mai multe lucruri din acest domeniu despre care la şcoală ni se spunea destul de puţin”, mărturiseşte  tânărul.

Chiar din primul an de studiu la Seminarul teologic “Teoctist Patriarhul”, Doru a fost remarcat de profesoara Ionela Cralevici, coordonatoarea echipei de teatru de liceeni “Ex Toto Corde”, care i-a propus să li se alăture. “Aşa am revenit la preocupările artistice de mult abandonate”, spune Doru, care a dovedit că are talent actoricesc.

De patru ani, pe scenă

În prezent el joacă, de patru ani, neîntrerupt,  în piesele şi în spectacolele artistice puse în scenă de Ex Toto Corde, la Centru Cultural “Ion Vinea’, la Ateneul “Bălănescu”, dar şi la festivalurile de teatru ale elevilor din toată ţara. În vara acestui an, la festivalul naţional de teatru şcolar, care a avut loc la Cluj, unde liceeni din Giurgiu au luat locul lll, Doru Rusu a fost aplaudat pentru rolul din scheciul “Toma şi nevasta”, o reprezentaţie de douăzeci de minute, preluată din repertoriul marelui actor Toma Caragiu.

În prezent, Doru Rusu este distribuit în două viitoare premiere ale trupei “Ex Toto Corde”. Prima, care va fi prezentată cu ocazia sărbătorilor de iarnă, este piesa “Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu, în care Doru va interpreta rolul lui Traian, “un tânăr care taie frunză la câni, pe banii lui taică-su”. Cea de a doua piesă, pe care tinerii actori o pregătesc pentru la primăvară, este o adaptare, după parabola “Fiului Risipitor”, scrisă de Înalt Prea Sfinţia Sa Bartolomeu Anania.

În această piesă cu subiect biblic, Doru Rusu îl va interpreta pe fratele mai mare al Fiului Risipitor, “un personaj foarte corect, dar aspru, care greşeşte tocmai din cauza excesului de corectitudine”, apreciază tânărul actor.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vrei să devii, preot sau actor?

Voi urma Facultatea de Teologie.

Teatrul va rămâne un hobby pentru tine?

Aşa cred, deşi teatrul merită toată dăruirea. Totuşi, eu sunt un om realist şi nu pot să risc să fac o profesie în care astăzi şi cei mai talentaţi actori se descurcă greu cu locurile de muncă.

Ce au însemnat pentru tine, ca adolescent, cei patru ani de teatru?

M-au schimbat în bine. Am învăţat să fiu mai serios, mai responsabil, mai calm. M-au învăţat să muncesc mult, dar cu plăcere. Cred că am făcut o foarte bună investiţie educaţională.

Ce îi place

Lui Doru îi place să asculte muzică, mai ales folk, cu Andrieş, Alifantis, Emeric Imre, Gheorghe Gheorghiu. Ii place

să stea de vorbă cu oamenii, iar între colegii de teatru îi plac glumele cu replici şi nume de personaje din piesele în care au jucat.

Ce nu-i place

Printre puţinele lucruri care îi displac, lui Doru nu-i place să se simtă îngrădit, de alţii,  în ceea ce face şi, deşi i se întâmplă rar, nu-i place de loc să se simtă singur.

Profil

Născut

30 august 1992, Giurgiu

Familie

Mai are o surioară, Aura Gabriela, de patru ani.

Studii

Elev în clasa a Xll-a la Seminarul teologic “Teoctist Patriarhul”

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite