Doru Nicolescu, medicul peregrin prin lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu şi-a dorit nicidată să plece din România, timp de 15 ani soarta l-a purtat din Africa, de la marginea Saharei, până în Canada, la graniţă cu Grolenlanda.

Doctorul Doru Nicolescu s-a născut la Bucureşti, dar la vârsta de nouă ani a venit împreună cu familia în oraşul natal al tatălui său, care era giurgiuvean. Aici şi-a trăit copilăria şi adolescenţa şi tot aici s-a reîntors, în anul 1995,  după ce a peregrinat prin lume. “Nu am avut niciodată dorinţa de a pleca din ţară. Dar, se vede că mi-a fost scris, ca născut fiind în ţara străvechilor munţi Hercinici, care mai supravieţuiesc trasformaţi în podişul Dobrogei, să ajung să trăiesc tot în locuri unde află munţii cei mai vechi din lume, astăzi, Podişul Atlas din Africa şi Munţii Apalaşi din America, a căror vechime este mai mare decât a Oceanului Atlantic”, spune doctorul Nicolescu.

Cinci ani printre arabi

 În anul 1980, doctorul Doru Nicolescu a plecat, printr-un contract de serviciu, în Libia, unde a stat cinci ani. Viaţa în această ţară arabă i s-a părut frumoasă şi interesantă.  “Am locuit în oraşul Gharian, unde am lucrat în cadrul spitalului din acest oraş de vreo 30.000 de locutori. Cât am stat acolo am avut mereu prilejul de a constata atenţia şi grija autorităţilor, dar şi a locuitorilor obişnuiţi, faţă de străini”, spune doctorul Nicolescu.  De asemenea, el îşi aminteşte de temperaturile ridicate care ajungeau chiar la 52 de grade Celsius, dar care nu erau greu de suportat din cauza altitudinii ridicate la care era situat oraşul, pe podişulAtlas, la peste 800 de metri. Cea mai impresionantă amintire a sa din acei ani  este o vizită în Sahara. “Acolo am văzut <ochiul Saharei>, un lac care la adâncimea de 300 m are o apă limpede şi rece din care am şi băut”, povesteşte doctorul.

La graniţă cu lumea gheţurilor

 Viaţa în Canada, unde a emigrat în anul 1985, i s-a părut mai puţin plăcută. Pentru a-şi câştiga existenţa a avut mai multe servicii, printre care, susţinerea de cursuri universitare şi slujba la spitalul din New Brunsckwic, din estul Canadei.  Amintirile medicului român din perioada canadină sunt legate mai ales de natura impresionantă a acelor locuri, din vecinătatea Munţilor Apalaşi şi a Groenlandei, unde auzea, în nopţile geroase de iarnă, cum se crăpau copacii din taiga. „Am avut ocazia să văd cum este viaţa când termometrul arată minus 73 de grade Celsius”, îşi aminteşte doctorul Doru Nicolescu. 

Întrebări şi răspunsuri

De ce viaţa în Canada nu vi s-a părut la nivelul aşteptărilor dumneavoastră?
Nu a fost ceea ce ni se părea, nouă, celor din Europa de Est, că ar fi trebuit să fie. Am muncit din greu, pentru ca de abia după cinci ani să ajung la un nivel mediu de trai, iar primul concediu de odihnă mi l-am putut permite doar după şapte ani de muncă fără pauză.

Cum aţi reuşit să rezistaţi?
Întotdeauna mi-am iubit meseria şi am făcut-o din vocaţie. Acest lucru a fost remarcat şi am început să fiu  susţinut de unii dintre şefii mei. În plus, soţia mi-a fost alături şi a muncit, ca şi mine.

 Ce îi place
Medicului Doru Nicolau îi plac excursiile şi călătoriile. El a vizitat aproape toată ţara, iar cât a fost în străinătate a avut ocazia să viziteze, printre altele, New York, Boston, Cascada Niagara, Florida. Iubeşte muzica simfonică şi pictura.

 Ce nu-i place
Nu-i place perfidia, necinstea, minciuna şi lăudăroşenia. „Peste tot pe unde m-a dus viaţa, am întîlnit aceste defecte omeneşti, de care m-am ferit cât am putut, pentru că îmi displac şi ştiu ce consecinţe grave pot avea”, spune doctorul Doru Nicolescu.

Profil
Născut
18 septembrie 1945, Bucureşti
Studii
Facultatea de medicină, specialitatea medicină generală. Ulterior s-a specializat în medicina de familie şi ecografie.
Profesie
Medic primar, are un cabinet individual în cadrul Policlinicii Spitalului Judeţean Giurgiu.
Familie
Căsătorit, are un fiu, Daniel, de 26 de ani, masterand în relaţii economice şi studii europene.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite