Doina Tudora Cernea dă glas cântecelor din Vlaşca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artista Doina Cernea este şi profesor de muzică populară
Artista Doina Cernea este şi profesor de muzică populară

Artista are în repertoriu o mulţime de cântece tradiţionale din Vlaşca Veche, învăţate în copilărie de la părinţii săi şi de la vestiţii lăutari Petrică Stângaciu şi Stelian Ghiocel.

Doina Tudora Cernea cânta, în anii ’80, alături de Liviu Vasilică, muzică de Vlaşca, acompaniată de Ansamblul „Doina Giurgiului”. Are în palmares numeroase premii şi menţiuni, iar dacă ar fi răspuns invitaţiilor primite, ar fi prestat şi în vestitele ansambluri folclorice bucureştene „Ciocârlia” sau „Doina Armatei”.
Părinţii artistei au fost ciobani din satul Frasinu, aşa că de mică era trimisă cu oile la păscut, pe dealul Tabanu. „Acolo am crescut, cântând, aşa cum îi auzeam pe mama şi pe tata de la care am moştenit şi glasul. Tot acolo dormeam, cu capul pe iarbă şi, tot pe dealul Tabanu, am învăţat, de pe cărţi roase de miei. Dar în toate clasele luam premiu”, spune Doina Cernea.
Printre cei mai dragi oameni din viaţa ei s-a aflat fratele mai mare cu doi ani şi jumătate, Costel Cernea, căruia îi spunea „Nenicuţu”. „El m-a încurajat să mă fac artistă. Împreună am păcălit-o pe mama, care voia să studiez zootehnia, şi m-a ajutat să mă înscriu la liceu la Giurgiu, la „Tudor Vianu” şi la Şcola Populară de Artă”, povesteşte cântăreaţa.
Ei doi, singurii fraţi supravieţuitori din 11 copii ai părinţilor, au fost toată viaţa împreună, la bine şi la rău. „Neicuţu îmi spunea mereu «Să-mi vii cu premii!» El era ofiţer şi eu executam ordinul”, glumeşte artista.
Profesoară de muzică populară
Doinei Cernea îi place să poarte straie vechi, populare, de peste 100 de ani. „Multe dintre piesele costumelor le am, primite în dar, de la foştii elevi”, spune înduioşată, artista.
Ea este mândră de faptul că poate fi profesoară de muzică populară. „Am experienţă scenică, aşa că îi înţeleg pe cei tineri, care abia pornesc la drum şi ştiu cum să-i ajut să-şi depăşească emoţiile şi să câştige concursurile la care participă”, spune artista. Ea se mândreşte cu rezultatele elevilor săi, printre câştigători aflându-se Florin Caraman, Camelia Burcea şi Cristea Laurenţiu, care au luat locurile l şi lll la festivalurile internaţionale de folclor din Kraneva, Bulgaria şi Budejovice, Cehia.

Întrebări şi răspunsuri
-    Ce proiecte artistice aveţi pentru următorul interval de timp?
Pe 20 octombrie voi cânta în recital la Festivalul „Floarea din Grădină” de la Craiova, spectacol care se va trasmite la TVR3, la data de 17 noiembrie a.c. În concurs vor cânta elevii mei, Cameila Burcea şi Paraschiv Georgiana Violeta. Apoi, la data de 24 octombrie voi susţine alt recial, la Gala Festivalului Naţional de Folclor „Pe marginea Dunării”, de la Giurgiu.
-    Ce alte genuri muzicale abordaţi, pe lângă muzica populară?
Cânt cu plăcere romanţe, dar şi colinde, atât la Crăciun, cât şi de Paşte. Dar şi melodii din folclorul altor popoare.

Ce îi place
Artistei îi place să citească beletristică. Iubeşte oamenii „aşa cum sunt” şi mai ales, copiii.


Ce nu-i place
Nu-i place să se scoale „cu noapte-n cap” şi nici să fie obligată să facă lucrurile pe fugă.


Profil

Născută: 14 octombrie 1951, satul Frasinu, Giurgiu
Studii: Liceul „Tudor Vianu” şi Şcoala Populară de Artă din  Giurgiu
Profesie: Solistă profesionistă de muzică populară. Timp de 16 ani a fost angajată a Casei Armatei, unde a cântat alături de Fanfara Grănicerilor a Poliţiei de Frontieră
Familie: Numeroşi nepoţi de frate şi strănepoţi pe care îi iubeşte foarte mult şi care, toţi, o iubesc.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite