Din cauza datornicilor, giurgiuvenii ar putea sta în frig după 15 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restanţele populaţiei pentru furnizarea agentului termic în noiembrie depăşesc 700.000 lei. Dacă Guvernul şi Primăria municipiului Giurgiu nu vor acorda subvenţii Uzinei Termoelectrica, există pericolul ca de la jumătatea lunii viitoare giurgiuvenii să nu mai beneficieze de căldură.

Giurgiuvenii bun-platnici la furnizarea agentului termic se tem de faptul că ar putea sta în frig din cauza vecinilor care n-au mai trecut de mult pe la casieriile Uzinei Termoelectrica(SCUT). În timp ce unii nu-şi mai pot achita la zi facturile din cauza veniturilor reduse, alţii înregistrează restanţe chiar şi din anii trecuţi.
,,Am vecini cu datorii foarte mari la căldură. Aceştia se culcă pe o ureche ştiind că dacă eu plătesc au şi ei căldură în casă. Nu este corect”, spune Stela Biţică, una dintre beneficiare.
În prezent, 200 dintre cele 900 de scări de bloc din municipiu au caloriferele reci din cauza datoriilor către furnizorul de căldură.
Pentru luna noiembrie a anului trecut CET-ul a emis peste 2.500 facturi în valoare de aproximativ 12 miliarde lei vechi. Peste 7 miliarde de lei reprezintă datorii pe care le au giurgiuvenii, persoane fizice, iar diferenţa de 5 miliarde lei trebuie achitată de agenţii economici din municipiu.
Stocuri de combustibil până în februarie.
Sergiu Manolescu director economic la CET Giurgiu a menţionat că până la această dată casieriile centralei au încasat puţin peste un miliard de lei, dar că aproximativ 80% din aceşti bani reprezintă restanţe din iarna trecută.
Pentru lunile noiembrie şi decembrie 2010, Termoelecrica Giurgiu a primit de la stat suma de 1,6 milioane lei, bani care au fost întrebuinţaţi pentru achitarea combustibilului necesar.
,, Pentru iarna 2010-2011 am plătit în avans o sută de miliarde lei vechi pentru a asigura combustibilul necesar furnizării agentului termic către populaţie”, a spus pentru  ,,Adevărul de Seară” directorul CET Giurgiu, Sorin Cepraga.
SCUT mai poate asigura căldură giurgiuvenilor, din stocurile existente, până la jumătatea lunii februarie, după această dată fiind nevoie de sprijinul Guvernului şi Primăriei  pentru ca oamenii să beneficieze în continuare de agent termic.

Contractele individuale, singura soluţie
 ,, Nu s-a discutat până acum în Consiliul Local problema CET-ului. Nu a fost nici un proiect de hotărâre în acest sens. Aştept convocarea consiliului,” ne-a spus consilierul local, Emil Vucă.
Conducerea Uzinei Termoelectrica îi sfătuieşte pe localnici să încheie contracte individuale şi să aleagă sistemul  de încălzire pe orizontală . Iulian Stan a trecut la acest mod de încălzire şi spune că investiţia ăţi merită banii: ,, Eu am făcut un efort financiar şi am înlocuit vechea instalaţie de încălzire.Acum cât consum, atât plătesc. Sunt la zi cu plata facturilor”.
Mai mult, prin această măsură consumatorii rău-platnici pot fi acţionaţi în instanţă, iar cei care plătesc facturile de căldură să beneficieze în continuare de agent termic.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite