Despăgubit de Primărie după ce a fost sfâşiat de câinii comunitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Mindeart (61 ani) este primul giurgiuvean care primeşte despăgubiri de la autorităţi după ce a fost atacat de mai mulţi câini fără stăpân. Chiar dacă, iniţial, bărbatul a solicitat 20.000 de lei, acesta va primi de la muncipalitate suma de 7.000 de lei. Decizia a fost luată săptămâna aceasta de consilierii locali.

Ioan Mindeart a fost sfârtecat de o haită de 40 de maidanezi acum doi ani, în toiul nopţii, în timp ce se întorcea acasă. Câinii, aflaţi în grija unei vecine de cartier, l-au înconjurat în spatele blocului în care locuieşte, chiar în zona centrală. „Am încercat să fug de ei şi să-i gonesc. Câinii s-au repezit la mine şi m-au doborât. Am strigat la femeia care le dă de mâncare să facă ceva, să-i ia de pe mine. Soţia şi cei doi copii mi-au auzit ţipetele şi au venit să mă salveze“, povesteşte Ioan Mindeart.

12 muşcături pe mâini şi pe picioare

Primul lucru pe care l-a făcut familia după ce l-au salvat de furia maidanezilor a fost să-l bage în cada plină cu apă, iar apoi l-au dus de urgenţă la spital. „Am fost cusut pe viu şi apoi mi-au drumul acasă. Lucrurile s-au complicat pentru că durerile au persistat şi am ajuns la Bucureşti. Am avut blocaj renal şi am început să mă confrunt cu atacuri de panică“, mai spune bărbatul.
Medicii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti i-au numărat bărbatului douăsprezece muşcături pe coapsa şi gamba dreaptă, mâna şi piciorul stâng.

Patimile răscumpărate

De aici au început necazurile pentru ion Mindeart. Din cauza datoriilor pe care le-a făcut pentru a se trata, nu şi-a mai putut trimite cei doi fii la facultate.
A cheltuit aproape 17.000 lei, a suferit patru intervenţii chirurgicale şi a dat sute de lei cadrelor medicale din spitalele pe unde a umblat ca să primească atenţia cu venită.
După doi ani de încercări şi solicitări depuse la autorităţile locale, bărbatul a primit o veste bună: autorităţile i-au „răscumpărat patimile“. Primăria i-a aprobat un sprijin financiar de 7.000 lei, cu 13.000 de lei mai mic însă faţă de cât a cerut iniţial. „Un consilier local m-a sfătuit să cer mai puţin. Nu mai pot să mă descurc şi trebuie să mai plătesc şi şedinţele de consiliere psihologică pentru că am rămas marcat de ce s-a întâmplat în acea seară“, a mai precizat Mindeart.

Un precedent nedorit

Consilierul local Nicolae Barbu crede că acordarea sprijinului financiar pentru bărbatul sfârtecat de câinii comunitari ar putea da ocazia şi altor oameni muşcaţi de maidanezi să ceară despăgubiri de la autorităţi. „Se va crea un precedent. La câţi câini sunt în oraş vor mai fi cu siguranţă persoane muşcate de câini. Vor fi alţii care vor considera că sunt îndreptăţiţi să ceară bani. Primăria trebuie să se gândească foarte bine dacă are bani să dea tuturor celor muşcaţi de câini“, a declarat Nicolae Barbu.

20 de persoane atacate de câini, lunar

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, dr. Elisabeta Bene, numărul giurgiuvenilor care se prezintă cu muşcături de câini este îngrijorător. „Lunar, se înregistrează aproximativ 20 de cazuri. Marea majoritate sunt trimişi la Bucureşti pentru a li se face seroterapie. La Giurgiu noi putem administra doar vaccinul antitetanos, pentru cel antirabic e nevoie de intervenţie la unităţile medicale din Bucureşti“, a spus dr. Elisabeta Bene.

CIFRĂ
3.000
de câini fără stăpân se află în prezent pe străzile Giurgiului.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite