Desenator al lumilor ştiinţifico-fantastice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desenator de talent, Florin Grofu este cunoscut pentru lucrările sale inspirate de lumile ştiinţifico-fantastice
Desenator de talent, Florin Grofu este cunoscut pentru lucrările sale inspirate de lumile ştiinţifico-fantastice

Pasionat de descoperirile arheologice, artistul îşi pune talentul de desenator în slujba ilustrării, în detaliu, a obiectelor care ajung la Muzeul Judeţean Giurgiu. 

Florin Grofu este de peste două decenii desenator artistic la Muzeul Judeţean din Giurgiu şi a participat la nenumărate campanii de săpături arheologice. Pe lângă desenele pe care le realizează, el fotografiază şi obiectele arheologice şi se ocupă şi de crearea bazei de date pe calculator, totul în scopul cercetării ştiinţifice a relicvelor arheologice.
Are satisfacţia de a fi ilustratorul celor 12 volume ale buletinului arheologic al Muzeului Judeţean Giurgiu, dar şi al multor cataloage şi monografii realizate de această instituţie. De asemenea, se implică în refacerea expoziţiei de bază a muzeului, cu desene, hărţi şi machete care aduc un plus de claritate şi atractivitate sălilor muzeale. Printre creaţii artistice remarcabile ale lui Florin Grofu este şi cea mai mare pictură istorică din judeţ, intitulată „Bătălia de la Călugăreni”, lucrare expusă la Muzeul Poliţiei de Frontieră.


Pasionat de  SF
Desenator de talent, Florin Grofu este cunoscut pentru lucrările sale inspirate de lumile ştiinţifico-fantastice. „Mă atrage mai ales «hard SF-ul», acea lume de extratereştri, cunoscută publicului din filme precum «Alien»”, spune artistul, care pictează şi face machete SF.
După 1989, el a înfiinţat, la Giurgiu, Cenaclul „Que Vadis”, care a funcţionat, cu succes, în perioada 1991-2001. Foarte apreciat şi recompensat cu mai multe premii pentru picturile sale SF, Florin Grofu a participat, în acea perioadă, la întruniri internaţionale ale creatorilor de SF şi avut ocazia să întâlnească artişti SF,  celebri în lume, printre care  H. R. Ginger, creatorul personajelor din filmele „Alien” şi „Dune” şi regizorul Ridley Scott, regizorul filmului „Alien”.  Pe celebrii scriitori S.F. Norman Spinrad şi soţia acestuia, N. Lee Wood, Florin Grofu i-a invitat, în anul 1996, la Giurgiu, unde autorii americani şi-au lansat, în premieră, câte o carte.


Întrebări şi răspunsuri

-    În afară de creaţiile SF, ce alte genuri îţi place să ilustrezi în lucrările tale?
Tot ce este legat de lumile „extratereste” mă pasionează. Aşa că pictez şi icoane. Istoria şi natura, sunt, de asemenea, surse de inspiraţie pentru mine.
-    Unde pot fi văzute creaţiile tale în sălile Muzeului Judeţean?
În primul rând, în concepţia artistică a aranjării exponatelor, dar şi în planşe ilustrative, machete şi hărţi. De exemplu, în prima sală am ilustrat o luptă a oamenilor preistorici cu mamuţii. Un alt exponat pe care l-am realizat este macheta unui cuptor folosit la fabricarea vaselor de ceramică.

Profil
Născut: 21 iunie 1968, Giurgiu
Profesie: Desenator artistic de muzeu
Studii: A studiat pictura cu maestrul Tiberiu Marianov şi cu artista plastică Petra Şerbănescu
Familie: Căsătorit, are o fiică, Georgiana, de 22 de ani, studentă


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite